Hlavní obsah

Česká ekonomika je druhá nejrychlejší v EU. Předběhla nás jen Malta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika za první pololetí vzrostla o 4,2 procenta. Rychleji rostla naposledy před krizí, ve druhé půlce roku 2007. Podle dostupných dat byl meziroční růst HDP v Česku druhý nejvyšší v EU. Uvedl to ve své analýze v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Předběhla nás Malta, kde HDP v pololetí rostlo meziročně o 4,6 procenta. A eventuálně by mohlo i Lucembursko, ale na jeho data za druhé čtvrtletí se dosud čeká,” řekla Novinkám mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Statistici potvrdili růst HDP v ČR o čtyři procenta v prvním čtvrtletí a 4,4 procenta ve druhém čtvrtletí. V analýze se věnují faktorům, které tento dobrý výsledek ovlivnily.

„Zlepšuje se situace na trhu práce, klesá míra nezaměstnanosti a rostou mzdy. Posílila i investiční aktivita. Přetrvávají pozitivní očekávání na straně domácností a firem. A ve prospěch růstu ekonomiky působil také výsledek zahraničního obchodu, řekla Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Pomáhají peníze z EU

K hlavním zdrojům růstu ekonomiky patřily ve druhém čtvrtletí investice, které meziročně stouply o 5,9 procenta, nejrychleji od počátku roku 2008. Ty pomohly podpořit i peníze z EU, jelikož se Česko snaží dočerpat co nejvíce prostředků ze strukturálních fondů za končící období.

„Do ČR přiteklo během prvního pololetí z Evropské unie celkem 150,5 miliardy korun. Ty se příznivě projevily například v inženýrském stavitelství,“ uvedl Jiří Kamenický z týmu analytiků ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám