Hlavní obsah

Česká auta nejdou na odbyt, obchod zažil největší propad od roku 1994

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraničnímu obchodu se podle předpokladů stále nedaří, listopadová bilance skončila schodkem 0,5 miliardy korun, což je meziroční zhoršení o 13 miliard korun. Podle Českého statistického úřadu je za špatným výsledkem zejména krize v autoprůmyslu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

„Nepříznivé saldo ovlivnil hlavně pokles přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 8,3 miliardy korun,“ uvedli statistici.

Výsledek listopadové bilance je v meziročním srovnání nejhorší od roku 1994.

„Česká ekonomika tak již plně pociťuje recesi v eurozóně. Podruhé v řadě byl zaznamenán schodek, což ukazuje, že zlepšující se trend v bilanci zahraničního obchodu je za námi a od posledního čtvrtletí loňského roku byl odstartován zhoršující se trend,“ komentoval analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle předběžných údajů klesl v listopadu meziročně v běžných cenách vývoz o 18 % a dovoz o 13,2 %. Kromě krize v autoprůmyslu působil na výsledek nepříznivě také obchod s minerálními palivy, když se jeho deficit prohloubil o 2,4 miliardy korun.

Negativně se také vyvíjel přebytek v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím, který klesl o 2,3 miliardy korun. Dále klesl přebytek obchodu s polotovary a materiály o 1,1 miliardy korun. Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance obchodu se surovinami o 1,3 miliardy korun.

Výhledy pro ekonomiku nejsou příznivé

„Data ukazují, že česká ekonomika je skutečně ve fázi výrazného zpomalování hospodářského růstu. Klesají exporty, a tedy i výroba, roste nezaměstnanost, klesá inflace. Úrokové sazby půjdou dále dolů. Podle našeho názoru sníží ČNB sazby na počátku února o tři čtvrtiny procentního bodu, koruna by měla oslabovat,“ komentoval výhled tuzemské ekonomiky Vejmělek.

Reklama

Výběr článků

Načítám