Hlavní obsah

Češi to nepoznají. Inspekce kontrolovala olivový olej v obchodech, výsledek je tristní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na český trh se dostávají olivové oleje, které nesou označení extra panenské, ale ve skutečnosti jde o nižší třídu kvality. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila porušení předpisů u dvou třetin vzorků, které kontrolovala. Výsledky zveřejnila na webu. Dovozci podle inspekce nejspíš podceňují schopnost českých dozorových orgánů hodnotit jakost olivových olejů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přestože ČR není produkční zemí tohoto typu potraviny, úroveň kontroly olivových olejů v tuzemsku se uskutečňuje dle standardů kladených evropskými právními předpisy, a to za využití akreditovaných laboratoří v tuzemsku i zahraničí,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Analýzy, které inspekce letos nechala provést v akreditované specializované laboratoři ve Slovinsku a ve vlastní české laboratoři, ukázaly, že z 21 hodnocených vzorků je 14 nevyhovujících. U deseti vzorků nešlo o extra panenské oleje, jak výrobci uvedli na obalu, ale o nižší třídu kvality.

Dva vzorky z nejhorší kategorie

Dva vzorky dokonce odpovídaly kategorii lampantového oleje, který není určen k maloobchodnímu prodeji, ale k dalšímu zpracování.

U šesti vzorků inspektoři konstatovali nedostatky v označení olejů, u dvou vzorků neodpovídala ani kategorie, ani značení. Inspekce prodejcům nařídila stáhnout nevyhovující šarže z trhu a s kontrolovanými právnickými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Z konkrétních produktů neprošly kontrolou například Costa D´oro L´Extra panenský olivový olej a Terra creta Extra, které inspekce kontrolovala v prodejně Globus v Jenišově na Karlovarsku, ukázaly výsledky. Olivový olej značky Globus původem ze Španělska nicméně kontrolou prošel.

Parametry nesplňovaly některé oleje také v jiných řetězcích, například v Albertu, Makru či dm drogerii.

„Potravinářská inspekce bude v kontrole jakosti a bezpečnosti olivových olejů pokračovat v obdobné intenzitě i v příštím roce. O zjištěných nevyhovujících vzorcích SZPI informuje dozorové orgány v příslušných státech,“ doplnil Kopřiva. Jde o Řecko, Španělsko nebo Itálii.

Kategorie olivových olejů

Extra panenský olivový olej (extra virgin) - olivový olej té nejvyšší kvality. Je získáván mechanicky za studena a má aciditu do 0,8 % po vylisování. U prémiových olivových olejů se acidita dokonce pohybuje do 0,2 %.

Panenský olivový olej (virgin) - rovněž se vyrábí mechanickým lisováním za studena, liší se však aciditou, která je vyšší (od 0,8 % do 2 %).

Nepanenský olivový olej (pomace) - vyrábí se z pokrutin, tzn. z odpadu, který vznikl při lisování panenských olejů. Produkt je zdravotně nezávadný, ale neobsahuje požadované aroma a zdraví prospěšné látky.

Rafinovaný olivový olej - je získáván pomocí chemických rozpouštědel za cílem odstranit defekty v chuti a vůni. Rafinace se provádí až při teplotě 250֯ C, takže olej ztrácí naprostou většinu zdraví prospěšných látek.

Lampante - druh olivového oleje, který už není vhodný ke konzumaci, ale k dalšímu zpracování. Jeho kyselost je vyšší než 2 %.

Zdroj: olivum.cz

Producenty olivového oleje v Itálii zachraňují turisté

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám