Hlavní obsah

Češi podporují setrvaní u české koruny a důvěřují bankám

Skutečnost, že Česká republika setrvává u národní měny, pozitivně hodnotí většina Čechů. Mezi lidmi panuje v době nynější hospodářské krize i dostatečně velká důvěra v české banky. Vyplynulo to z výsledků květnového průzkumu, který poskytla agentura Ipsos Tambor. Podle Tomáše Macků z této agentury podpora setrvání u české koruny souvisí se současnými problémy řady evropských zemí, které již jednotnou evropskou měnu mají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Osmasedmdesát procent lidí se v průzkumu přiklonilo k názoru, že pro zemi je setrvání u české koruny v současné době výhodou. Jedenáct procent si pak myslí, že nepřinese ekonomické komplikace, přesto by české ekonomice více prospěl rychlejší přechod na euro. Podle čtyř procent naopak setrvání u koruny ekonomické komplikace přinést může. V porovnání s průzkumem z listopadu 2008 se o 25 procentních bodů zvýšil počet zastánců ponechání české měny a o 12 procentních bodů klesl počet těch, kteří spojují další setrvání u české koruny s možnými ekonomickými komplikacemi.

Důvěru k bankovním ústavům vyjádřilo 88 procent dotázaných, proti roku 2008 tak jejich počet narostl o šest bodů. Bankám přitom více věří muži a lidé s vyšším vzděláním.

V případě, že by lidé měli volné peníze, aspoň 5000 korun měsíčně, nejčastěji by si je spořili, a to prostřednictvím spořicích účtů nebo stavebního spoření. Učinilo by tak 44 procent obyvatel. Necelá pětina by je uložila na bankovní účet. Doma by si je nechalo 16 procent Čechů, 14 procent dotázaných by je investovalo a sedm procent je utratilo. Spoření a bankovní účty přitom upřednostňují hlavně vysokoškoláci a starší lidé. Mladší a méně vzdělaní lidé by peníze spíše utratili nebo nechali ležet doma.

Podle Macků z výzkumů přesto vyplývá, že ekonomická krize už přinutila šetřit i ty, kteří dřív nešetřili.

Průzkumu se zúčastnilo počátkem května 745 respondentů starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám