Hlavní obsah

Češi jedí stále víc medu, dováží se hlavně z Ukrajiny

Novinky, tov

V Česku se loni vyrobilo 9,4 tisíce tun medu. V roce 2016 byla tuzemská spotřeba medu 0,9 kilogramu na osobu, za deset let narostla o 50 procent. Nejvíc se ho do Česka dováží z Ukrajiny. Rostoucí spotřeba medu je dlouhodobější trend, nejméně medu jedli Češi v polovině 60. let, informoval v pátek Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Česku roste spotřeba medu (ilustrační foto)

Článek

Počet včelstev loni nepatrně klesl na 638 tisíc. Přesto jde o nejvyšší hodnotu od roku 1994, s výjimkou rekordního roku 2016. Od začátku tisíciletí byly stavy včelstev nejnižší v letech 2003 a 2008. Jednalo se o takzvané úhynové roky, kdy včely plošně umíraly v důsledku onemocnění způsobených roztoči nebo jiných chorob.

„Včely se chovají více na Moravě než v Čechách. Ze statistik vyplývá, že nejvyšší hustota včelstev na kilometr čtvereční je ve Zlínském kraji, podobně je tomu v kraji Moravskoslezském. Srovnatelná hustota včelstev je i v Praze. Nejméně se včelaří v Karlovarském a Ústeckém kraji,“ řekl Jiří Hrbek z ČSÚ.

ČSÚ zpracovává statistiku včelařství od roku 1920. Tehdy byl počet evidovaných rojů 288 tisíc. Čtyřsettisícovou hranici poprvé překonal v roce 1931. Data z období druhé světové války chybějí. V 50. letech byl průměrný počet včelstev 543 tisíc. Až do konce 70. let včelstev přibývalo. Strmější pokles nastal po roce 1990, kdy byl počet rojů historicky nejvyšší - 771 tisíc.

I med se falšuje

Loni se k nám dovezlo 3,2 tisíce tun medu. Nejvíc z Ukrajiny, Slovenska a Uruguaye. Vývoz medu byl skoro o polovinu slabší, na úrovni 1,5 tisíce tun. Český med se exportoval hlavně do Německa, na Slovensko a do Francie.

Potravinářská inspekce v poslední době upozornila na poměrně častý výskyt falšování medu, nejčastěji formou přidávání cukrového sirupu. Do medu se podle předpisů nesmí nic přidávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám