Hlavní obsah

Inspekce upozornila na falšovaný med, na etiketě je neexistující výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní potravinářská a zemědělská inspekce (SZPI) zajistila společně s policií zásilku falšovaného medu, který má na etiketě uvedeného neexistujícího výrobce. Ke zboží byl také připojen daňový doklad s údaji neexistujícího subjektu. Med zachytila SZPI s policií zatím na jižní Moravě, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Falšované medy

Článek

Laboratorní analýza prokázala jak falšování medu, tak porušení jakostních parametrů. Do této potraviny totiž není možné cokoliv přidávat.

„Jednou z typických forem falšování medu je přidávání cukerných sirupů,” řekl Novinkám Kopřiva.

Na etiketě je uvedený jako výrobce Český med, Valašské Meziříčí, Česká republika. Tento subjekt podle inspekce neexistuje. Na daňovém dokladu je i neexistující IČO.

„Pachatel zneužívá i údaje existujících společností zabývajících se výrobou a prodejem medu a klamavě jimi opatřuje průvodní dokumentaci k medům neznámého původu," uvedl mluvčí.

Inspekce varuje všechny obchodníky s medem, aby věnovali zvýšenou pozornost autenticitě původu a ověřovali si ji přímo u výrobců či dodavatelů. Při podezření se mohou obrátit přímo na SZPI.

Reklama

Související témata:

Související články

Místo rybího masa kupovali zákazníci vodu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila případ významného falšování podílu masa u mražených filetů aljašské tresky. Na etiketě prodejce...

Výběr článků

Načítám