Hlavní obsah

Čerpacím stanicím Benzina Orlen klesl zisk o 11 procent

Novinky, ČTK, bož

Největší tuzemské síti čerpacích stanic Benzina Orlen loni klesl provozní zisk meziročně o 11 procent na 1,8 miliardy korun. V úterý to oznámil petrochemický holding Orlen Unipetrol, do nějž Benzina patří.

Foto: Benzina

Čerpací stanice Benzina

Článek

Důvodem poklesu provozního zisku byly podle firmy dopady pandemie covidu, které způsobily nižší mobilitu obyvatel i firemního sektoru a pokles tržeb z prodeje paliv.

U tržeb v nepalivovém segmentu naopak došlo meziročně k nárůstu o osm procent, protože čerpací stanice sloužily během mimořádné situace jako náhradní místa pro nákup potravin a občerstvení, uvedla společnost.

Orlen Unipetrol se propadl do ztráty 5,4 miliardy korun

Ekonomika

Benzina v Česku provozuje 421 čerpacích stanic a s tržním podílem z maloobchodního prodeje pohonných hmot 25,2 procenta je dlouhodobým lídrem trhu. Dvojka trhu, maďarská skupina MOL, v ČR provozuje 304 stanic. Skupina Orlen Unipetrol je potom největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.

Orlen Unipetrol se loni propadl do ztráty 5,4 miliardy korun z čistého zisku 726 milionů korun o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 35 procent na 83,1 miliardy korun. Finanční výsledky roku 2020 podle firmy nepříznivě ovlivnilo pokračující náročné makroekonomické prostředí znásobené globální pandemií koronaviru.

Reklama

Související témata:

Související články

Unipetrol zvýšil zisk na devět miliard

Petrochemický holding Unipetrol, který provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, loni zvýšil čistý zisk o čtyři procenta na bezmála devět...

Výběr článků

Načítám