Hlavní obsah

Unipetrol zvýšil zisk na devět miliard

Aktualizováno

Petrochemický holding Unipetrol, který provozuje největší tuzemskou síť čerpacích stanic Benzina, loni zvýšil čistý zisk o čtyři procenta na bezmála devět miliard korun. Tržby stouply meziročně o sedm procent na 130,8 miliardy, informoval ve čtvrtek mluvčí firmy Pavel Kaidl.

Foto: Unipetrol

Rafinerie společnosti Unipetrol

Článek

Hospodářské výsledky pozitivně ovlivnilo zaúčtování zrušení opravných položek v hodnotě pěti miliard korun. Oproti minulým letům se ale projevil celoročně zhoršený stav makroekonomického prostředí, zejména rostoucí cena ropy a z toho plynoucí nižší marže v rafinérské i petrochemické části.

Unipetrol loni investoval 7,9 miliardy, například do výstavby nové polyetylenové jednotky v Litvínově. V maloobchodním segmentu směřovaly investice do pokračující modernizace čerpacích stanic Benzina, kterých společnost provozuje nyní 409. Ve středu firma oznámila, že od jara začne otevírat čerpací stanice také na Slovensku. [celá zpráva]

„Začátkem října se stal naším jediným vlastníkem mezinárodní koncern PKN Orlen. Stabilita a silné zázemí našeho vlastníka, podnikajícího ve stejném oboru jako my, je zárukou pro další náš růst,“ řekl ředitel Unipetrolu Krzysztof Zdziarski.

Unipetrol je jediný tuzemský zpracoval ropy, loni objem zpracované ropy dosáhl 7,5 milionů tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám