Hlavní obsah

Čepro kvůli Babišovi prověří postavení Agrofertu v tendrech

Státní distributor paliv Čepro kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) prověří postavení holdingu Agrofert ve veřejných zakázkách. V pondělí to uvedl server iROZHLAS.cz na základě vyjádření generálního ředitele Čepra Jana Duspěvy. Firmy Agrofertu získaly jen od roku 2017 od Čepra zakázky za miliardy korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma Preol z holdingu Agrofert patří ke klíčovým dodavatelům biopaliv do Čepra. Od začátku roku 2017 do letošního června získal Preol podle Čepra veřejné zakázky za více než pět miliard korun.

Zakázky za další desítky milionů pak získala ještě jedna firma z Agrofertu, a to Primagra. Podle zákona o střetu zájmů však o veřejné zakázky nesmí soutěžit firma ovládaná z více než čtvrtiny veřejným funkcionářem.

Jan Pavlů z divize komunikace Agrofertu rozhlasu řekl, že holding v tendrech uspěl jen díky výhodnosti nabídek svých firem.

Podle auditní zprávy má nicméně Babiš stále vliv na Agrofert, který dříve vlastnil, a je proto ve střetu zájmů při čerpání evropských dotací. Česko by kvůli tomu mohlo vracet 450 milionů korun z evropských peněz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Dotace vyplacené koncernu Agrofert

„Na základě veřejně dostupných informací jsme došli k závěru, že bude dobré ověřit právní pozici dodavatele,” řekl rozhlasu šéf Čepra Duspěva.

V únoru 2017 tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. I když formálně nejsou jeho majetkem, stále je beneficientem svěřenského fondu, což znamená, že veškeré zisky všech firem ve fondu patří Babišovi.

Podle auditní zprávy má premiér stále na holding vliv i zájem na jeho hospodářském úspěchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám