Hlavní obsah

Ceny zlata a stříbra jdou skokově dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny drahých kovů jdou v posledních dnech skokově dolů, nyní jsou na několikaměsíčních minimech. V pondělí odpoledne se zlato podle serveru Kurzy.cz prodávalo za 1834,2 dolaru (asi 44 865 korun) za trojskou unci. Ještě počátkem května to bylo 2050,25 dolaru (podle tehdejšího kurzu asi 48 099 korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Většina investorů se takto svého zlata nedotkne, vlastní je spíše virtuálně

Článek

Cena stříbra klesla z 26 dolarů (610 Kč) na 21,43 dolaru (524 korun) za unci. Trojská unce je 31,1 gramu.

„Důvodem je posílení amerického dolaru kvůli tomu, že američtí centrální bankéři na posledním zasedání ponechali základní sazbu v pásmu 5,25 až 5,5 procenta,“ řekl Právu analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Americká centrální banka přitom naznačila, že hodlá držet úrokové sazby na vysoké úrovni delší dobu a že by je mohla ještě zvýšit. V tuto chvíli se tak pro investory stává dolar výnosnějším aktivem než drahé kovy.

„Jakmile se americká centrální banka Fed začne vyjadřovat holubičím tónem, dolar začne oslabovat, což by mohlo hrát do karet právě drahým kovům. Zlato by se pak mohlo vrátit nad 2000 dolarů a stříbro nad 25 dolarů,“ dodal Volf. To ale nějakou dobu potrvá, mohlo by k tomu dojít až za několik měsíců.

Spořit na stáří ve zlatě? Jde to

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám