Hlavní obsah

Ceny pšenice jdou nahoru, pečivo zdraží

Aktualizováno

Ceny pšenice jsou v současnosti o 200 korun za tunu vyšší než loni a zřejmě dál porostou. Proto mlýny zdraží své výrobky, což se promítne ve zdražení chleba a pečiva. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Svaz průmyslových mlýnů ČR.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vytváří se tlak na zvyšování ceny pšenice potravinářské, o kterou je navíc velký zájem v zahraničí. Neříká se nám to lehce, ale zářijové ceny potravinářské pšenice jsou již o 200 Kč za tunu vyšší než loni,” uvedl představitel svazu Pavel Filip. Výsledky letošní úrody pšenice jsou sice podle něj dobré z hlediska množství, ale neplatí to pro kvalitu.

Podle prognózy by cena potravinářské pšenice mohla v dalších měsících růst jen pozvolně, ale přesto je to vyšší cena o 300 až 400 Kč za tunu než v loňském roce, dodal svaz.

Agrární komora na konci srpna informovala, že úroda obilovin letos bude kolem 7,25 milionu tun s průměrným čistým výnosem 5,8 tuny na hektar, což je desetiletý průměr. Kvalita pšenice je podle vyjádření představitelů komory je dobrá, horší je u ječmene.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám