Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot na Slovensku lámou rekordy

Průměrné ceny benzinu Natural 95 i nafty na čerpacích stanicích na Slovensku dosáhly dalšího maxima, minulý týden stála obě paliva shodně 1,946 eura (48,26 Kč) za litr. Údaje v pátek zveřejnil slovenský statistický úřad.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejžádanější benzin Natural 95 na Slovensku zdražuje nepřetržitě od konce dubna a v posledních týdnech jeho cena překonává historická maxima. Od začátku letošního roku se cena Naturalu 95 zvýšila o třetinu.

Ceny motorové nafty na čerpacích stanicích na Slovensku stouply pátý týden v řadě, proti začátku ledna je nafta v zemi dražší o více než 40 procent.

Pohonné hmoty na Slovensku i v dalších evropských zemích výrazněji stouply po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Slovensko na rozdíl od České republiky, Maďarska a Polska nezavedlo opatření s cílem tlumit zvyšování cen benzinu a nafty.

Benzin i nafta nepatrně zlevnily

Ekonomika

V Česku během prvního prázdninového týdne paliva zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se ve středu u čerpacích stanic prodával v průměru za 47,91 Kč, nafta přišla průměrně na 48,13 Kč. Česká vláda prosadila přechodné snížení spotřební daně z benzinu a nafty o 1,50 Kč na litr, opatření platí od června. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale.

Reklama

Výběr článků

Načítám