Hlavní obsah

Ceny plynu na trhu klesnou až o čtvrtinu, řekl Síkela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tržní ceny plynu by podle současných odhadů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) měly v příštím roce klesnout až o 25 procent. Řekl to ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle něhož je komodity na trhu dostatek. Stát zároveň podle ministra po získání kapacity terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu hledá další zdroje plynu ze zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN)

Článek

Plynu bude v příštích měsících dostatek, uvedl Síkela. Tuzemské zásobníky jsou podle něj naplněny výrazně více než v minulých letech. To vše pomáhá zároveň cenám plynu, které by podle ministra měly v příštím roce na trhu dál klesat, a to až o čtvrtinu.

Zástupci vlády ve středu oznámili, že Česká republika ve spolupráci s energetickou skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném pevninském terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu.

V terminálu Stade nedaleko Hamburku bude mít od roku 2027 k dispozici dvě miliardy metrů krychlových plynu ročně, což je více než čtvrtina současné tuzemské spotřeby. Firma podepsala s provozovatelem smlouvu na 15 let s možností prodloužení. V současnosti má Česko do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.

Fiala: Získali jsme kapacitu LNG v německém terminálu Stade

Ekonomika

Podle Síkely stát jedná i o dalších zdrojích plynu ze zahraničí. Možností je pronájem dalších terminálů v Německu nebo Polsku. Stát se zároveň podle ministra nevzdává možnosti prodloužení pronájmu kapacit v nizozemském Eemshavenu, kde současný pronájem skončí v září 2027. „Pokud budou tyto kapacity nabízeny i nadále, tak budeme uvažovat o prodloužení, protože jsme spokojený klient,“ řekl. Nizozemský terminál by se podle něj měl v budoucnu přebudovat na vodíkový.

Vedle LNG terminálů má Česko podle Síkely zájem také o plyn, který by do země vedl potrubím, například z Norska. „Jednáme s několika možnými dodavateli,“ uvedl ministr. Stát má podle něj pro tuto možnost připravených několik variant toho, jak by tyto dodávky fungovaly. Nabízí se například další spolupráce s polostátním ČEZ nebo opět varianta státního obchodníka.

Do budoucna je podle Síkely cílem, aby Česko mělo část dodávek plynu zajištěnou v dlouhodobých, střednědobých a krátkodobých kontraktech.

Zlevněte, vyzval Síkela teplárny. Není už jak, brání se sdružení

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám