Hlavní obsah

Fiala: Získali jsme kapacitu LNG v německém terminálu Stade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Získali jsme kapacitu LNG v německém terminálu Stade na zkapalněný zemní plyn, oznámil ve čtvrtek premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj tak vláda posiluje energetickou bezpečnost. Terminál bude fungovat od roku 2027 a Česko v něm bude mít ročně k dispozici čtvrtinu současné spotřeby země.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Získali jsme kapacitu v německém terminálu Stade. Kdybychom nepostupovali společně a cílevědomě, nemohli bychom vám tento výsledek oznámit,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Terminál podle něj bude fungovat od roku 2027. Skupina ČEZ zajistila dlouhodobou roční kapacitu dvou miliard kubíků. Toto množství terminál ročně zpracuje a pošle do ČR. Smlouva je zatím podepsána na 15 let s možností prodloužení.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) upozornil, že tím vláda nahrazuje dodávky plynu z Ruska. „Během jediného roku se nám podařilo zbavit téměř stoprocentní závislosti na ruském plynu. Vysoké ceny energií trápí mnoho států, ale tohle se zatím povedlo jen nám,“ upozornil. Dodávky plynu z Ruska nahradily dodávky z Norska a zkapalněný zemní plyn (LNG) z Belgie a Nizozemska.

„Už nebudeme financovat ruskou armádu, která zabíjí na Ukrajině,“ zdůraznil Síkela. Vyzdvihl, že terminál je blíž než terminál v Nizozemsku, což sníží poplatky za dopravu. V Nizozemsku má Česko do roku 2027 kapacitu tři miliard kubíků ročně.

Terminál Stade bude stát nedaleko Hamburku při ústí Labe do Severního moře, provozovatelem bude Hanseatic Energy Hub.

Reuters: ČEZ se vzdává kapacity v plánovaném polském terminálu na LNG

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám