Hlavní obsah

Zlevněte, vyzval Síkela teplárny. Není už jak, brání se sdružení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zemního plynu klesla, a tak by lidé odebírající dálkové teplo měli od ledna platit méně. To je argument ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN), kterému se nelíbí, že řada tepláren oznámila zvyšování cen. A ty plynové nyní avizované zlevnění přehodnocují. Podle tepláren už není pro zlevňování prostor.

Foto: Envato elements

Článek

„Myslím si, že je to ze strany tepláren a teplárenského sdružení účelové a že to nemá žádnou souvislost s navýšením regulované části ceny u plynu. Jednak je menší než u elektřiny, a navíc je výrazný pokles ceny plynu,“ řekl České televizi Síkela.

Dodal, že chce s teplárnami a sdružením jednat a slyšet jejich důvod, proč nemohou zlevnit.

Chlácholení vlády je mimo. Elektřina výrazně zdraží statisícům rodin

Ekonomika

Jak ale Právu sdělil ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek, mnoho tepláren využívajících plyn už zlevňovalo v průběhu roku. Jako příklad uvedl Teplárny Brno, které letos snižovaly cenu už dvakrát.

„Kdyby otázka zněla, zda bude teplo z plynu od příštího ledna levnější než na začátku letošního roku, zní odpověď ano. Protože řada tepláren už cenu tepla z plynu snižovala,“ poznamenal Hájek.

„Původně jsme si mysleli, že je prostor, aby teplárny mohly od ledna dál zlevnit. Ale poté, co regulátor dramaticky navýšil distribuční tarif, se prostor pro další pokles cen výrazně zmenšil,“ doplnil.

Podle něj sice na některých místech na zlevnění ještě dojde, ale bude to o dost méně, než sdružení předpokládalo.

Do včerejšího odpoledne zástupce sdružení nikdo z ministerstva kvůli jednání neoslovil. „Nikdo nám nic nesdělil, žádný termín nemám,“ řekl Hájek.

Zdraží Plzeň, Pardubice či Hradec

Energetický regulační úřad koncem října navrhl, aby se regulovaná část u plynu zvýšila od ledna asi o čtyřicet procent. O konečné podobě úpravy cen pro příští rok rozhodne do konce tohoto měsíce. Mluvčí Michal Kebort nicméně dříve Právu řekl, že možnosti pro snížení regulované složky jsou minimální.

K tomu se podle Hájka přidá třeba i to, že od nového roku se za teplo bude platit daň z přidané hodnoty ve výši dvanáct procent místo aktuálních deseti.

V Brně se letos zlevňovalo naposledy v říjnu o pětinu a ceny by se od ledna měnit neměly. „Hlavním důvodem snížení je vývoj na trzích s komoditami,“ uvedl finanční ředitel společnosti Přemysl Měchura.

Brněnské teplárny zásobují teplem přes sto tisíc domácností a podle ředitele firmy Petra Fajmona teď lidé oproti cenám z loňského listopadu ušetří tisíce korun ročně.

Zdražení se naopak plánuje v Jihlavě nebo Plzni, kde má cena narůst o více než 28 procent.

Podraží zejména dálkové teplo z uhlí, podle Hájka o desetinu až třetinu.

„Poslední dva roky jsme zdražovali minimálně a bohužel do ceny roku 2024 budeme muset navýšení promítnout. Počítali jsme s tím, že teplárenský sektor dostane dotace jako ostatní, ale bohužel jsme se této podpory nedočkali,“ řekla mluvčí elektrárny Opatovice Hana Počtová. Elektrárna zásobuje teplem Pardubice, Chrudim nebo Hradec Králové.

Teplárny měly původně navíc dostat od státu takřka 17 miliard korun pro zákazníky na kompenzace vysokých cen za loňský rok. Nakonec ale vláda celou částku škrtla.

Firmy zaplatí za energie až stamiliony navíc, doufají ještě v úlevy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám