Hlavní obsah

Teploty stouply, cena plynu na burze spadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena plynu pro evropský trh v pátek sestoupila pod 90 eur (2200 Kč) za megawatthodinu. Plyn zlevňuje už několik dní především kvůli nástupu teplejšího počasí.

Foto: Pool, Reuters

Terminál na zkapalněný zemní plyn v německém Wilhelmshavenu

Článek

Teploty v Evropě v posledních dnech šplhají až 10 stupňům nad nulou a ani noci nejsou nijak zvlášť chladné. Spotřeba plynu na topení je proto nižší než v minulých mrazivých dnech a zásoby neubývají tak rychle.

Roli hrají i stále rostoucí dodávky zkapalněného zemního plynu. „Za poklesem stojí zejména prognózy teplejšího a větrnějšího počasí pro příští týdny. Dodávky LNG do Evropy navíc zůstávají na vysoké úrovni,“ uvedla podle ČTK společnost Energi Denmark, která se zabývá obchodováním s energiemi

Ještě na začátku prosince se megawatthodina zemního plynu prodávala za cenu kolem 135 eur, v polovině měsíce začala klesat a ve středu spadla pod 100 eur a pokračovala v sestupu. V pátek už se MWh v kontraktu na příští únor prodávala i za 87 eur.

Cena je tak v současnosti jen o něco málo vyšší, než byla po začátku války na Ukrajině v únoru 2022. Tehdy se plyn prodával za ceny kolem 75 eur (1815 Kč) za MWh.

Vůbec nejdráž se plyn prodával v srpnu, kdy jeho cena vyskočila na 345 eur (8350 Kč) za MWh.

Vláda zastropuje i regulované části ceny energií

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám