Hlavní obsah

Ceny energií likvidují jednoho z největších českých pěstitelů kaktusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedné z největších sbírek kaktusů a sukulentů v Česku, kterou má v soukromé botanické zahradě v Orlové pětapadesátiletý Otakar Potyka, hrozí zánik. Muž se totiž kvůli vysokým cenám energií potýká s obrovskými dluhy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Otakar Potyka ve své botanické zahradě, v níž má kolem 5500 rostlin.

Článek

Svou špatnou finanční situaci řeší s obcí, krajem i dalšími úřady, našel si i další práci v automobilce. Stále však neví, co s jeho unikátní sbírkou, kterou zdědil po svém otci, nakonec bude.

„Vyrůstal jsem v tom od dětství, tyhle rostliny už jsou druhá generace. Otec je začal pěstovat poté, kdy se vrátil z vojny. Je to už pomalu 70letá sbírka, mám tu i dva a půl metru vysoké kaktusy, které jsou staré kolem 80 let,“ ukazoval Právu orlovský milovník kaktusů a sukulentů. Dodal, že tak těžkou dobu ještě nezažil. Přemýšlel už i o tom, že vše rozprodá.

Náklady vzrostly

„Vlastně se dá říct, že bojujeme o přežití. Vloni na jaře mi zvedli ceny za energie. Za plyn jsem předtím za dům a skleník platil kolem šesti tisíc korun měsíčně, najednou to vyskočilo na 25 tisíc měsíčně,“ popisoval majitel soukromé botanické zahrady.

„To bylo neúnosné. Sice to pak zastropovali, takže teď platím kolem 14 tisíc korun měsíčně, jenže před tím zastropováním šíleně zvedli ceny, takže jsem dostal začátkem roku vyúčtování a za ty dva měsíce mi naběhl doplatek 100 tisíc korun. Neměl jsem na to,“ dodal.

Najednou to vyskočilo na 25 tisíc měsíčně
Otakar Potyka, pěstitel kaktusů

Nakonec se s dodavatelem domluvil na splátkách, našel si další práci v automobilce a bojuje dál. Pomáhá mu celá rodina.

Podobné problémy má i s elektřinou, kterou už ve skleníku i odpojil, aby ušetřil. Topit však přes zimu ve skleníku i v domě musel, rostliny by mu jinak uhynuly.

„Vydal jsem se na obec i na kraj, zda by pomohli. Před pěti lety jsme totiž otevřeli botanickou zahradu i pro veřejnost, také děláme vzdělávací exkurze pro školy. Radnice chtěla, aby tu krásu a vzácnosti viděli i ostatní, a je to další atraktivita pro město,“ popisoval muž.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Otakar Potyka u svých kaktusů.

Nezisková organizace

Na obci i na kraji však zatím neuspěl. „Oni by i rádi pomohli, tu snahu vidím. Ale podmínkou je, abychom se stali neziskovou organizací. Takže na tom teď pracujeme. Je to ale běh na dlouhou trať,“ přiznal.

„Musí o tom rozhodnout soud. Pokud se mi to podaří, tak bych pak mohl nějaké dotace na vzdělávání získat snad na podzim,“ doufá muž, který pracuje i na tom, aby se jeho areál stál součástí botanických zahrad v Česku.

„Je tam pak možnost dosáhnout i na evropské dotace. Snad se nám to do roku, dvou let podaří. Jsou tam různé podmínky, které musíme splnit. Např. musíme mít všechny rostliny označeny štítky a popsány. Než tady těch 5550 rostlin popíšu, tak to bude trvat,“ nevzdává to pěstitel kaktusů.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Otakar Potyka se o budoucnost svých kaktusů bojí.

Sezona v soukromé botanické zahradě trvá od května do září, lidé mohou přijít i v jiné měsíce, musí se ale objednat. Aby lidé pomohli, mohou si koupit virtuální vstupenku.

K vidění jsou zde různé unikáty, jako např. jeden z nejvzácnějších kaktusů ariocarpus, který roste v Mexiku.

Mají tu i vzácné brazilské kaktusy rodu Uebelmannia či americký kaktus Lophophora williamsi obsahující meskalin, který kdysi indiáni řezali na plátky, žvýkali, a dostávali se díky němu do transu.

Expert: Energetická krize zhoršuje i ovzduší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám