Hlavní obsah

Ceny emisních povolenek letí znovu nahoru, experti viní spekulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena emisních povolenek v Evropě je znovu na vzestupu. Nachází se nad hranicí 90 eur a blíží se rekordu ze srpna loňského roku, kdy jedna povolenka stála 98 eur (2335 Kč). Podle expertů stojí za zvýšením ceny povolenek především spekulace investorů.

Článek

Ve středu skončilo obchodování s emisními povolenkami (EU ETS) na téměř 93 eurech, což bylo nejvíce od konce srpna, kdy byly povolenky historicky nejdražší. V pátek dopoledne se cena pohybovala kolem 91,5 eura (2175 Kč).

„Je to výsledek spekulací na další růst cen povolenek. A na to, že Evropská komise nezasáhne a nadále nebude využívat nástroj paradoxně zvaný Rezerva tržní stability k regulaci nabídky na trhu a tím cen,“ řekl Novinkám analytik poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Podobného názoru je také Jiří Tyleček z XTB, podle kterého jsou emisní povolenky z pohledu investice rizikovým aktivem, přičemž aktuální dobrá nálada na trhu tak k cenovému růstu patrně přispívá.

Za vypouštění CO2 se bude platit víc. EU se dohodla na zpřísnění emisních povolenek

Ekonomika

„Energie jsou levnější a trhy se přestaly bát hluboké recese v Evropě či z dlouhodobějšího pohledu deindustralizace evropského průmyslu, což zvyšuje poptávku,“ dodal Tyleček.

Cenu může vyhánět nahoru i vyšší spotřeba povolenek, která je pro zimní období obvyklá, protože roste výroba elektřiny z uhelných a plynových elektráren. „Bohužel, vysoké ceny povolenek zvyšují náklady na výrobu elektřiny z fosilních paliv a tím brzdí výraznější pokles cen elektřiny na trhu,“ podotkl Gavor.

Rok od roku dražší

Rekordně nízká cena emisní povolenky byla loni na jaře, dva týdny po začátku války na Ukrajině, kdy se propadla až na 58 eur (1380 Kč). Ve druhé polovině roku 2022 pak byl její vývoj jako na houpačce. Koncem srpna dosáhla již zmíněného historického maxima, v říjnu pak klesla pod 70 eur a začátkem prosince opět výrazně vzrostla a blížila se hranici 90 eur.

Podle nedávné ankety agentury Reuters analytici odhadují, že průměrná cena emisní povolenky v EU bude v tomto roce 81,4 eura (1935 Kč) a v roce 2024 pak výrazně vzroste, a to na 94,1 eura (2235 Kč). V roce 2025 by pak průměrná cena měla dokonce činit 102,2 eura (2430 Kč).

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat.

Rozšířené povolenky lidem zdraží benzin i topení

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám