Hlavní obsah

Ceny benzínu na Slovensku na historickém maximu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Rafinerie Slovnaft zvýšila ceny benzínů a motorové nafty za poslední týden hned dvakrát, takže lámou historické rekordy. Litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 dosáhl úrovně 37,60 Sk (téměř 29 Kč) a za litr nafty slovenští motoristé zaplatí 37,70 Sk (29,30 Kč).

Článek

Slovnaft, dominantní dodavatel pohonných hmot, zdražení odůvodňuje růstem ceny ropy na mezinárodních trzích. Slovnaft patří do maďarské ropné skupiny MOL a řidiči zvyšování cen často spojují s privatizací podniku.

"Vláda neměla Slovnaft prodávat. Ten si teď dělá, co chce, a úspěšně se vyhýbá i zaplacení pokuty, kterou mu napařilo ministerstvo financí," rozčiloval se u pumpy jeden z řidičů. "Neměli jsme Slovnaft prodávat Maďarům. Teď se nám smějí a my Slováci platíme jako blázni," přidal se další řidič.

Ti střízlivější neobviňují Slovnaft, ani Maďary, ale žádají vládu, aby snížila spotřební daně na pohonné látky. "Vždyť největší část z ceny benzínu si bere stát na daních. Ministerstvo udělalo loni chybu v přípravě rozpočtu, přechodně to kompenzovalo zvýšením spotřebních daní a už to tak zůstalo," konstatuje jeden z řidičů.

OPEC zvýší těžební limit

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se ve středu na mimořádné schůzce ve Vídni dohodli na zvýšení limitu k těžbě ropy o půl miliónu na 28 miliónů barelů denně. Sdělil to jeden z delegátů schůzky. Na cenách pohonných hmot v tuzemsku se podle analytika společnosti Cyrrus tento krok neprojeví.

Vzhledem k tomu, že OPEC těží s využitím prakticky všech svých kapacit, nedá se očekávat, že by rozhodnutí vedlo ke změně situace a ke snížení cen ropy na trhu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate se prodává zhruba za 55 dolarů za barel a na zvýšení těžebních kvót prakticky nezareagovala.

Rozhodnutí OPEC se podle analytika společnosti Cyrrus Jana Procházky neprojeví ani na cenách pohonných hmot v tuzemsku. "Zvýšení limitu těžby ropy se očekávalo a už se do cen promítlo," řekl. Zároveň ale dodal, že prostor pro růst cen pohonných hmot stále ještě je i kvůli posilujícímu dolaru. Psychologickou hranici 30 korun však podle něj ceny pohonných hmot neprorazí, protože na trhu je stále silná konkurence.

Podle aktuálních údajů společnosti Webfarm stojí nejprodávanější benzín Natural 95 v průměru 28,05 Kč a nafta 27,86 Kč. Přitom ještě minulé pondělí se cena benzinu pohybovala o 50 haléřů níže a cena nafty byla nižší téměř o 80 haléřů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Cena nafty vylétla téměř o korunu

Ceny pohonných hmot v České republice v minulém týdnu stouply. Nejprodávanější benzín Natural 95 zdražil v průměru o zhruba 50 haléřů na 28,08 koruny na litr....

Výběr článků

Načítám