Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty za týden klesly. Zlevňování ale zřejmě brzy skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne znovu klesly. Natural zlevnil ve srovnání s minulou středou o devět haléřů na průměrných 29,52 koruny za litr, nafta pak o dva haléře na 28,45 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 23. listopadu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Benzín se v hlavním městě prodává průměrně za 30,26 koruny za litr. Nad třicetikorunovou hranici se jeho cena dostala už pouze na Vysočině. Litr nafty stojí v metropoli průměrných 29,24 koruny.

Naopak nejlevněji natankují řidiči v Pardubickém kraji, a to Natural i naftu. Benzín nabízejí tamní čerpací stanice za průměrných 29,08 koruny za litr a naftu za 27,94 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku zdražovaly od počátku října, když se cena severomořské ropy Brent poprvé po měsíci a půl dostala nad 50 dolarů za barel. Zdražování ropy vyvolala předběžná dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezení těžby. Počátkem listopadu se cena pohonných hmot v Česku začala snižovat.

Zlevňování zastaví slabá koruna vůči dolaru

„V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic další mírné snížení cen pohonných hmot o několik haléřů. Nicméně kvůli oslabování koruny vůči americkému dolaru zlevňování pohonných hmot brzy skončí,” očekává ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Koruna je vůči dolaru na jednoletém minimu.

„Trh s ropou čeká na zasedání kartelu OPEC, které se bude konat příští týden. Představitelé kartelu uvedli, že se už blíží ke konečné verzi dohody. Irák by ještě měl představit svoji verzi. Otazník je stále nad produkcí v mimočlenských zemích. Důležité ale je, že Rusko zmrazení těžby podporuje. (Prezident Vladimir) Putin uvedl, že očekává schválení těžebního stropu,” dodal Tomčiak.

Reklama

Související články

Ropa má do Česka téct i ropovodem Adria

Ropa má nově do Česka téct také ropovodem Adria. Unipetrol podepsal smlouvu, jež mu umožní přepravu po chorvatském úseku ropovodu, uvedl v úterý mluvčí...

Výběr článků

Načítám