Hlavní obsah

Cena zlata je rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena zlata se v pondělí brzy ráno dostala na rekordních více než 2100 dolarů (47 000 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). K růstu podle analytiků přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) už začátkem příštího roku přistoupí ke snížení základních úrokových sazeb. Ty jsou teď ve Spojených státech na nejvyšší úrovni za více než 20 let.

Foto: Envato elements

Zlato na dolarových bankovkách (ilustrační foto)

Článek

Krátce před devátou hodinou ráno středoevropského času se zlato prodávalo zhruba za 2080 USD/oz.

Při obchodování v Asii se cena kovu nad ránem dostala až na 2111,39 USD za unci, uvedla agentura Reuters.

Podle analytika Purple Trading Petra Lajska zlato těží z oslabujícího dolaru. Trhy už totiž vyhlíží první snížení úrokových sazeb, přičemž se spekuluje, že by k tomu mohlo dojít už v prvním kvartálu příštího roku.

„To by mohlo na dolar dále zatlačit a zlato by tak mohlo pokračovat ve své krasojízdě i v příštím roce. Snižování úrokových sazeb by tak mělo zlatu přát,“ uvedl Lajsek.

Krymské Skytské zlato se vrátilo z Nizozemska na Ukrajinu

Evropa

Ceně zlata pak nahrává také konflikt na Blízkém východě. V říjnu se díky tomu zlato přiblížilo 2000 dolarům. „Během listopadu sice z trhu obavy o konflikt vyprchaly a zlato se tak opět propadlo na až na 1930 dolarů za unci, na začátku prosince se však obavy opět rozšířily. Několikadenní příměří na Blízkém východě bylo porušeno a roste také napětí v Rudém moři. Drony z území Jemenu zde útočí na dopravní lodě, tankery a dokonce i na americký torpédoborec. Rudé moře je extrémně důležitým dopravním uzlem a nestabilita v dané oblasti je jen dalším faktorem, který hraje zlatu do karet,“ vysvětlil Lajsek.

Analytik předvídá, že se zlatu dobře povede i v příštím roce a cena tak může vzrůst i nad stávající úrovně. „Do karet zlatu budou hrát konflikty na Ukrajině a Blízkém východě, které zdaleka nekončí. Dále pak také očekávaný pád úrokových sazeb v USA a také rekordní poptávka centrálních bank po tomto cenném kovu,“ dodal.

Anketa

Investovali jste do zlata?
Ano
46,3 %
Ne
53,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3875 čtenářů.

ČNB se vrhla do velkého nákupu zlata, v rezervách má už 27 tun

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám