Hlavní obsah

Cena ropy za týden spadla o 13 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí obavy z hospodářské recese a s ní spojeného poklesu poptávky srážejí cenu ropy dolů. Barel severomořské Brent zlevnil za poslední týden o 13 procent. Do dění na trhu promlouvá také naděje na konec stávky pracovníků na plošinách v Norsku nebo silný dolar, informuje agentura Reuters.

Článek

Ještě poslední červnový den se barel Brentu prodával téměř za 115 dolarů (2795 Kč). Ve čtvrtek kolem 14:00 SELČ už cena oscilovala kolem 101,5 dolaru, o pár hodin později nicméně vzrostla téměř na 105 dolarů. Každopádně ve středu na chvíli spadla dokonce pod stodolarovou hranici.

Pod tou už se tři dny po sobě nachází americká lehká ropa WTI. Ve čtvrtek kolem 14:00 SELČ stál barel 99,7 dolaru (2425 Kč).

Ve středu byla cena obou druhů ropy ještě zhruba o procento nižší, což znamenalo nejnižší hodnoty od 11. dubna. Trend zlevňování trvá už několik týdnů – vyvolává ho zpomalení světových ekonomik a útlum v poptávce.

Stávka v Norsku by mohla snížit těžbu ropy o 15 procent a plynu o čtvrtinu

Ekonomika

„Obavy z recese nadále rostou, a to samozřejmě vyvolává určité obavy ohledně výhledu poptávky,” citovala Reuters vedoucího komoditního analytika ING Warrena Pattersona. Zároveň však dodal, že další pokles ceny už je „relativně omezený“.

Na 80dolarové hodnoty ze začátku roku se tak ropa v následujících měsících nejspíš nedostane. Dodávky z Ruska totiž budou s postupem roku klesat a zásoby západních těžařských společností se budou tenčit, tvrdí tržní analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA. „Obávám se, že dny ropy za 100 dolarů (a více) tady s námi ještě nějakou dobu budou,“ konstatoval.

Predikci cen ropy v případě, že by Rusko omezilo její produkci, vydala o víkendu americká investiční banka JPMorgan. Pokud by nastal extrémní scénář, který počítá s tím, že by Rusko snížilo těžbu o pět milionů barelů denně, mohla by ropa zdražit až na 380 dolarů (9170 Kč) za barel.

Bude ropa za 65 nebo 380 dolarů? Analytici mají pestré scénáře

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám