Hlavní obsah

Cena kakaa vyletěla na bezprecedentní úroveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst ceny kakaa nezná hranic. V úterý cena komodity na burze v New Yorku přesáhla rekordních 10 tisíc dolarů za tunu a vykazuje více než dvojnásobný nárůst od začátku roku. Za bezprecedentním zdražováním kakaa stojí omezení nabídky v důsledku slabé úrody v klíčových oblastech.

Článek

Cena tuny kakaa s dodáním v květnu vzrostla v úterý dopoledne o 3,9 procenta na 10 030 dolarů (přes 233 tisíc Kč). Stalo se tak poprvé, kdy komodita prolomila hranici 10 tisíc dolarů. Přitom ještě na začátku roku byla cena „jen“ 4 200 dolarů. I to už bylo výrazně více než zhruba 2 500 dolarů na konci roku 2022.

V úterý odpoledne se sice cena pod hranici 10 tisíc dolarů vrátila, přesto se jedná o bezprecedentní nárůst. Jen letos totiž kakao na burze zdražilo téměř o 140 procent.

Na vině je špatná úroda v zemích západní Afriky, odkud pochází až tři čtvrtiny celosvětové produkce. Už třetím rokem v řadě hrozí, že tamní pěstitelé skončí s celoroční nabídkou kakaových bobů v deficitu, uvedla agentura Bloomberg.

Čokoláda může razantně zdražit

Ekonomika

Pozornost se nyní obrací ke sklizni v polovině sezony, která je menší než ta hlavní na jejím konci. Regulátor největšího pěstitele, kterým je Pobřeží slonoviny, nicméně očekává, že dojde ke snížení produkce. V zemi totiž panují vyšší teploty, než je obvyklé. Kvůli suchu tak kakaové lusky nedozrály dostatečně. Úrodu navíc kosí i virové choroby, které postihují kakaovníky.

„Situace v oblasti dodávek v západní Africe zůstává extrémně napjatá až do příštího týdne, kdy začne sklizeň v polovině sezony, a to nadále podporuje ceny kakaa,“ uvedla společnost specializující se na komoditní trhy The Hightower Report.

Cena čokolády vzroste o desítky procent

Světový nedostatek suroviny otřásá celým trhem, protože přichází v době, kdy poptávka po čokoládě zůstává silná. Ačkoliv jsou producenti čokolády na dlouhou dobu předzásobeni, je jen otázkou času, než se drahé kakao naplno projeví v ceně čokolády v obchodech.

„Zatím jsme svědky vysokých cen hlavně na burze, ale během pár měsíců se začnou naplno projevovat v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů mohou vzrůst o desítky procent,“ uvedl už dříve analytik XTB Jiří Tyleček.

Někteří výrobci cukrovinek už se snaží situaci vyřešit tím, že nabízí produkty obsahující méně kakaa. Například společnost Nestlé uvedla na britský trh čokoládovo-oříškovou příchuť svých čokoládových tyčinek Aero, kde je méně čokolády díky vzduchovým kapsám.

Americká společnost Hershey’s zase představila svou KitKat tyčinku (v USA je producentem KitKat Hershey’s, ve zbytku světa Nestlé, pozn. red.) s příchutí čokoládového donutu, avšak tyčinka je do čokolády namáčena jen částečně, napsala koncem února agentura Bloomberg.

Stáhněte Milku z pultů, žádají Ukrajinci v Německu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám