Hlavní obsah

Celníci zostřili dohled na dovoz odpadu

Právo, Novinky, ČTK, ohr,pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlášený zostřený dohled celníků nad kamióny, které by mohly dovážet hlavně z Německa a Rakouska do naší republiky nelegální odpad, přinesl hned ve středu výsledek na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti. Celníci ve spolupráci s cizineckou a pohraniční policií zde nepustili do Česka kamión, který vezl odpad hliníku z Rakouska.

Článek

"Řidič neměl v pořádku doklady a jednalo se o nákladní automobil polského dopravce," informoval Právo mluvčí celního ředitelství v Českých Budějovicích Libor Pešek.

Ve čtvrtek ráno zastavili celníci u hraničního přechodu Vojtanov slovenský kamión, který dovážel na české území drcený papír. "Řidič uvádí, že náklad je určen na Slovensko, ale k přepravě odpadu nepředložil žádné doklady," popsala mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová.

Celníci podle ní kamión odstavili a nepovolí jeho další jízdu do zaplacení kauce ve výši 10 000 korun. Zároveň případ postoupí k řešení České inspekci životního prostředí.

"Kontrolujeme ve spolupráci s cizineckou a pohraniční policií hlavně náklady vytipovaných vozidel u celních ředitelství u přechodu s Německem ve Strážném a na pěti přechodech s Rakouskem," vysvětlil Právu mluvčí českobudějovického celního ředitelství Vladimír Pešek.

Kontroly jsou zesílené i v západních Čechách

Zostřené kontroly se rozjely také na hranicích v západních Čechách, kde se týkají deseti hraničních přechodů, přes které mohou projíždět vozidla nad 3,5 tuny. "Celníci tam budou do odvolání," řekla ve středu Právu mluvčí plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová.

Například na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově zkontrolovali celníci během středeční dvanáctihodinové služby sto kamiónů. Kontroly probíhaly včera i na hraničním přechodu v Pomezí na Chebsku.Podle mluvčí západočeské cizinecké a pohraniční policie Heleny Fertšákové už bylo prokázáno, že právě tudy v minulosti projely některé kamióny s německým odpadem, který byl pak složen na našem území.

Celníci se při kontrolách zaměřují mimo jiné na zahraniční vozidla, která nemají schválenou trasu přes české území. Jejich řidiči často uvádějí, že do Čech vjíždějí, aby si zkrátili trasu nebo levněji nakoupili pohonné hmoty.

Vláda ve středu přijala řadu opatření proti přílivu odpadů. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Odpady z ciziny jsou už i u Vltavy v Praze

Odhalovaní nelegálních skládek německého odpadu v Česku nebere konce. Nyní zřejmě německé smetí dorazilo až do Prahy, dokonce přímo na břehy Vltavy. Nelegální...

Výběr článků

Načítám