Hlavní obsah

Bývalý kotelník podal návrh na insolvenci hotelu Evropa

Právo, ČTK, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý kotelník, který pracoval v secesním Grandhotelu Evropa na Václavském náměstí, dal svého zaměstnavatele k soudu kvůli nevyplaceným mzdám. Městský soud zahájil insolvenční řízení. Samotný hotel to ale neohrozí. Pohledávky jdou za firmou, která měla hotel v nájmu.

Foto: Profimedia.cz

Hotel Evropa na Václavském náměstí v Praze

Článek

Posledního ledna se na insolvenčním rejstříku Městského soudu v Praze objevilo jméno společnosti Grandhotel Evropa Praha a. s. společně se zahájením insolvenčního řízení. Za tím stojí návrh bývalého kotelníka hotelu, kterému jeho exzaměstnanec dluží přes 50 tisíc korun. Ve svém návrhu navíc označil dalších 14 bývalých zaměstnanců hotelu, kterým také dluží výplatu a odstupné. Mezi desítkami věřitelů je dokonce i Magistrát hlavního města Prahy, kterému společnost dluží necelých 700 000 korun.

Jenomže podle správce hotelu, který je od září minulého roku v rekonstrukci, se insolvenční návrh vůbec netýká slavného hotelu, ale firmy, která měla hotel jen pronajatý. Grandhotel Evropa jako takový ničím ohrožen není, stejně jako rekonstrukce, která by měla trvat zhruba dva a půl roku.

„Rekonstrukce běží podle plánu a žádná insolvence se jí netýká. Ta jde za třetí osobou. Původní nájemce fakticky skončil před zahájením rekonstrukce v minulém roce. Hotel jako takový, jeho majitel ani my nemáme v podstatě nic společného s pohledávkami, které jdou za minulým nájemcem hotelu,“ řekl Právu zdroj z Pražské správy nemovitostí (PSN), která hotel spravuje a dodal: „Tento nájemce zmizel, kdo ví kde. Vlastník hotelu s ním neměl nikdy nic společného. To, že on dluží svým zaměstnancům, je takříkajíc jeho problém.“

Firma neplatila nájemné. Na řadě je soud

V pondělí se ke kauze zprostředkovaně vyjádřil i majitel PSN a hotelu v jedné osobě.

„Václav Skala je vlastník hotelu Evropa a nemá se společností Grandhotel Evropa Praha a. s. nic společného. Tuto společnost nikdy nevlastnil ani nijak neovládal. Společnost Grandhotel Evropa a. s. byla nájemcem hotelu, který užívala na základě nájemní smlouvy s panem Skalou. Tento nájemní vztah byl ukončen 10. 10. 2013 z důvodu neplacení nájemného,“ stojí v oficiálním prohlášení Rostislava Dolečka, advokáta Václava Skaly.

Společnost Grandhotel Evropa Praha a. s. dluží podle navrhovatele, kotelníka, zaměstnancům mzdy za dva až tři měsíce plus odstupné. Další pohledávky neuhradila desítkám věřitelů.

O oprávněnosti návrhu však nejprve musí rozhodnout soud. Zahájení insolvenčního řízení ještě neznamená, že je společnost opravdu zadlužená a byl vyhlášen její úpadek.

„Zatím nelze říct, zda bude insolvence uvalena. Soud se nyní bude zabývat tím, zda byl návrh oprávněný. Zatím společnost v konkurzu není,“ sdělila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Kdysi slavný hotel Evropa byl postaven v roce 1872 architektem Josefem Schulzem v novorenesančním slohu. Po přestavbě v roce 1889 byl v letech 1903 až 1905 přebudován ve stylu geometrické secese Bedřichem Bendelmayerem, Aloisem Dryákem, Bohumilem Hübschmannem a Janem Letzelem. Roku 1924 hotel koupil pražský restauratér Karel Šroubek, který ho přejmenoval na Grand hotel Šroubek. Hotel se stal známý po celém světě nejen díky své secesní výzdobě, ale i pro vyhlášenou kuchyni a prvotřídní služby.Největší slávy dosáhl za první republiky, kdy býval jedním z nejluxusnějších hotelů ve střední Evropě. Například před válkou v něm sídlil britský obchodník Nicholas Winton, který odtud řídil záchranu židovských dětí před nacismem.V roce 1951 byl hotel znárodněn a přejmenován na Grand hotel Evropa. Po roce 1989 byl restituován, současný majitel jej koupil v 90. letech. Na základě mandátní smlouvy jej převedl na Pražskou správu nemovitostí. Ta na konci minulého roku začala nákladnou rekonstrukci za stovky miliónů korun, která by měla trvat zhruba dva a půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám