Hlavní obsah

Bývalí poplatníci silniční daně mají u státu přeplatky za stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalí poplatníci silniční daně stále mají u státu přeplatky za 635 milionů korun. Významná část z nich vznikla úhradou záloh na silniční daň u osobních aut po 1. lednu 2022, kdy už tato povinnost neplatila. Suma přeplatků nicméně klesá, před rokem činily více než 1,5 miliardy korun. V úterý to oznámil mluvčí Generálního finančního ředitelství Tomáš Weiss. Státu přeplatky propadnou po šesti letech od svého vzniku.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Finanční správa stejně jako před rokem poplatníky vyzvala, aby si zkontrolovali, zda přeplatek na silniční dani nemají.

„Přeplatky mohou být jednoduše vráceny do 30 dnů od doručení krátké žádosti podané na váš finanční úřad. Pokud si nejste jisti, jestli máte přeplatek na silniční dani, doporučujeme informaci ověřit přihlášením do vaší daňové informační schránky na portálu Moje daně,“ uvedla generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Informace o přeplatku je možné zjistit také přímo na finančním úřadu. Žádost o vrácení přeplatku můžou poplatníci vyplnit na webu a doručit finančnímu úřadu datovou schránkou.

Peníze z přeplatku mohou dostat zpět, případně požádat finanční úřad o jejich použití na úhradu jiné daně.

Vláda silniční daň pro část vozidel k podnikání zrušila zpětně v reakci na velký růst cen paliv po ruské invazi na Ukrajinu.

Od počátku loňska se daň nemusí odvádět za osobní automobily, autobusy a nákladních auta do hmotnosti 12 tun. Pro těžší nákladní vozidla a přívěsy se sazba daně snížila. Na silniční dani se tak loni vybralo 1,73 miliardy korun, tedy necelá třetina sumy vybrané o rok dřív.

Finanční správa eviduje přeplatky silniční daně 1,5 miliardy korun

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám