Hlavní obsah

Byty zlevňují až o statisíce, dobrou cenu je nutné vyjednat

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Realitní trh v Česku ukončil sérii neustálého zdražování. Do několik let trvajícího růstu cen zasáhla obávaná krize spojená s propadem poptávky. Zejména starší byty lze koupit až o statisíce korun levněji než před několika měsíci. Záleží samozřejmě na lokalitě a kvalitě bytu. Nemovitosti v posledním čtvrt roce podle odborníků v průměru zlevnily o deset až patnáct procent.

Článek

Zájem o koupi bytu je v tuzemsku nižší o dvacet až třicet procent. Toho by právě měli využít kupci, protože při vyjednávání s developery a prodejci lze získat i výrazné slevy.

„Kdo chce prodat, musí nabídnout výhodu, musí snížit cenu,“ řekl Novinkám odborník přes realitní trh Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding. Podle něj se realitky snaží držet ceny pořád nahoře, v katalozích a inzerci to na první pohled vypadá, že se zatím ceny výrazněji nehýbou. To však neznamená, že by se nemovitosti za tyto ceny prodávaly.

Jak Pácal zdůrazňuje, vždy záleží na tom, jak se podaří kupcům cenu usmlouvat s prodejcem. Důležitá je i lokalita. Velké rozdíly jsou mezi Prahou a regiony. V mimopražských oblastech je prodej nemovitostí menší a trh není tak živý jako v hlavním městě. Ceny tam proto klesají pomaleji.

Realitka zlevňování neplánuje

V současnosti je trh ovlivněn zejména propadem poptávky o desítky procent. Znát je i dopad globální krize, která donutila i tuzemské banky k opatrnějšímu poskytování úvěrů. Toho si všímají i realitky. Například statistika Central Group potvrdila, že poptávka po bytech spadla skutečně o třicet procent.

„Dalšími faktory je i nákupní hysterie v předchozím roce, kdy se trh výrazně předzásobil a kdy navíc bylo nižší i DPH. Všechny tyto faktory, nikoliv pouze jediný, vedl ke snížení celkové poptávky,“ vysvětlila mluvčí Central Group Veronika Ježková. 

Jedním dechem však společnost dodává, že zlevňování neplánuje, na některých místech by se prý ceny mohly dokonce zvyšovat. „Ceny v současné době stagnují, nicméně se domníváme, že v dobrých lokalitách budou i v následujícím období růst. Lidé si cení lokalit s dobrou adresou. Plošné snižování cen v ostatních lokalitách prozatím neplánujeme,“ uvedla Ježková.

Masivní slevy a propady cen zřejmě nepřijdou

Jen těžko lze předvídat další vývoj na trhu. Podle odborníků je však jedno jisté. Zatímco v zahraniční média píší o propadech cen nemovitostí v západní Evropě o desítky procent, v České republice něco obdobného lze jen těžko očekávat.

„Trh je malý a konzervativní. V Česku se zobchoduje jen málo bytů. I pražské realitky prodají jeden až dva byty měsíčně,“ vysvětlil Pácal. Podle něj je tak jasné, že při nízké obměně trhu nejsou prodejci nuceni tlačit na ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám