Hlavní obsah

Budvar uspěl proti Anheuser-Busch v Portugalsku

Právo, Vladimír Vácha
České Budějovice

Budějovický Budvar vyhrál další ze soudních sporů o značku BUDWEISER, tentokráte v Portugalsku. Odvolací soud v Lisabonu zamítl odvolání společnosti Anheuser-Busch InBev (ABI) a ukončil jeho dlouholetou snahu o registraci ochranné známky Budweiser v této zemi. Právo o tom ve čtvrtek informoval mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Společnost ABI se tam už v roce 2001 pokusila registrovat čtyři své značky s prvkem Budweiser, přestože v té době Budějovický Budvar v této zemi vlastnil několik ochranných známek Budweiser. Český pivovar proto záměry svého konkurenta úspěšně napadl u portugalského známkového úřadu. Ten v roce 2003 odmítl známky ABI registrovat, ale Anheuser se odvolal k obchodnímu soudu. Ani u něho americký pivní gigant neuspěl, a proto se proti jeho rozsudku znovu odvolal.

Nyní padlo ve prospěch Budvaru definitivní rozhodnutí, neboť jak soud v rozsudku uvedl, nebylo prokázáno, že by známka Budweiser vlastněná společností ABI byla v Portugalsku všeobecně známá, a přihlášky na nové ochranné známky ABI jsou zaměnitelně podobné se staršími známkami s prvkem Budweiser, které patří Budějovickému Budvaru.

„Ubránili jsme pozice naší značky Budweiser a zároveň jsme zabránili společnosti ABI ve vstupu na portugalský trh, neboť si své nové známky nebude moci zaregistrovat,“ zdůraznil Samec s tím, výsledek dává českému pivovaru nezpochybnitelnou právní jistotu pro další pokračování prodeje piva v Portugalsku a zároveň je využitelný jako právní precedens pro spory s ABI v jiných zemích.

Soudní spory o značku Budweiser probíhají již od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 % případů. V letech 2000 - 2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a 10 sporů skončilo smírem nebo remízou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám