Hlavní obsah

Budvar odvede do státního rozpočtu půl miliardy, rozhodla vláda

Novinky, zpe, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Půl miliardy korun odvede ještě letos do státního rozpočtu národní podnik Budějovický Budvar. Na středečním zasedání v Hrzánském paláci o tom rozhodla vláda.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Článek

„Vláda souhlasila s odvodem z fondu ve výši 500 miliónů do státního rozpočtu,” uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

V loňském roce Budvar do rozpočtu peníze neodváděl kvůli vysokým investicím. V roce 2017 měl Budvar tržby ve výši 2,47 miliardy korun, rok předtím téměř 2,54 miliardy, stojí ve výroční zprávě.

Generální ředitel podniku Petr Dvořák už dříve řekl ČTK, že podnik s odvodem počítá. Předtím Budvar státu odvedl v roce 2014 800 miliónů a v roce 2015 půl miliardy. S letošním odvodem je to tedy celkem 1,8 miliardy korun.

Budvar se pustil do investic v řádu dvou miliard korun v roce 2016. Cílem je zvětšit logistické a následně i výrobní kapacity tak, aby po jejich dokončení v roce 2020 dosáhl roční výstav pivovaru objemu dvou miliónů hektolitrů.

V roce 2017 pivovar prodal 1,55 miliónu hektolitrů.

Budějovický Budvar je posledním českým pivovarem, který vlastní stát. Je čtvrtým českým největším pivovarem. Byl založen v roce 1895 pod názvem „Český akciový pivovar“.

Reklama

Výběr článků

Načítám