Hlavní obsah

Brusel začne s ČR proceduru kvůli překročení povoleného schodku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Evropská komise začne do konce letošního roku s Českem proceduru pro nadměrný rozpočtový deficit. Novinářům to řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia. Schodek hospodaření českého státu by mohl letos a příští rok výrazně překročit povolená tři procenta HDP. Na vině je především hospodářská recese a s tím i nižší příjmy státní pokladny.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

"My se dozvíme přesnější informace o tom, jaký bude časový harmonogram toho přístupu (procedury pro nadměrný deficit). Bude to pro všechny země do jisté míry závazek, aby po té etapě fiskálních impulsů přišla etapa konsolidace," řekl český ministr financí Eduard Janota před úterním jednáním ministrů financí v Lucemburku.

Česká republika však nebude v tomto případě žádná výjimka. Pravidla pro rozpočtový schodek překračuje nebo překročí většina členských států Evropské unie. V normálním případě za podobné chování hrozí citelné sankce, Evropská komise však již dala najevo, že během krize bude benevolentnější.

Problémy mají všichni

Není to poprvé, kdy Brusel v případě Česka k zahájení procedury pro nadměrný deficit přistoupil. Dosud jedinou komise zahájila již se vstupem ČR do unie v roce 2004 a ukončila ji o čtyři roky později. Zatímco tehdy však Češi překračovali povolené schodky v době ekonomického boomu, nyní není stanovená pravidla možné splnit pro téměř jakýkoli stát. Na hospodaření se navíc "podepsaly" finanční injekce na podporu chřadnoucí ekonomiky.

Od těch ale EU již nejspíš opustila. Celé evropské společenství vydalo z veřejných peněz na podporu hospodářství zhruba pět procent HDP EU, tedy několik stovek miliard eur. Almunia již státy vyzval, aby v době, kdy se zastaví propad ekonomiky, což by mohlo podle optimistických předpovědí nastat příští rok, přistoupily k nápravě deficitů. S tím souhlasí i Janota, přičemž evropské společenství by se mělo k tomuto postupu zavázat na dnešním jednání ministrů financí.

"Určitě budu podporovat to, aby po etapě fiskálních impulsů do ekonomik nastala ve střednědobém období etapa postupné stabilizace veřejných financí. Je to zcela nezbytné," doplnil Janota.

Francouzská ministryně chce víc benevolence

Na první pohled sice vypadá Evropská unie i eurozóna v této otázce jednotně, ale v minulých dnech určité pochyby do debaty o snižování rozpočtových deficitů vnesla francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová. Podle ní by unie měla být velkorysejší a neměla by tak důsledně vyžadovat dodržování pravidel Paktu stability a růstu. Její názor se však setkal s poměrně velkou kritikou.

"Myslím si, že bychom si měli dávat pozor, abychom věci nekomplikovali ještě více, než komplikované jsou. Potřebujeme silný a důvěryhodný pakt," řekl ještě před začátkem jednání německý ministr financí Peer Steinbrück.

Reklama

Výběr článků

Načítám