Hlavní obsah

Brusel uložil MasterCardu pokutu skoro 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy korun) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které nabízejí banky v jiných zemích EU, informovala EK na svém webu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, evropští spotřebitelé používají platební karty každý den, když kupují potraviny a oblečení nebo nakupují na internetu.

„Jelikož neumožnili obchodníkům vybrat si nejlepší podmínky nabízených bankami v jiných členských zemích, pravidla MasterCard uměle zvýšily náklady na platby kartou pro zákazníky i maloobchod,“ prohlásila Vestagerová.

MasterCard prohlásila, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.

Když zákazník platí kartou v kamenném obchodě nebo e-shopu, banka obchodníka platí poplatek (interchange fee) bance držitele karty. Pravidla MasterCard ukládala bance obchodníka použít poplatek platný v zemi, kde se obchod nachází, popsala v tiskové zprávě EK.

Dvojka na trhu

Podle Reuters jde o největší pokutu uloženou vydavateli platebních karet, na jejichž kontroly se Brusel v poslední dekádě zaměřil.

Platby kartami hrají v ekonomice jednotného trhu velkou roli, využívají se pro domácí i přeshraniční transakce i v internetových obchodech. Evropští spotřebitelé a podnikatelé je používají ve více než třetině bezhotovostních plateb. Společnost MasterCard je v evropské hospodářské oblasti z hlediska emise spotřebitelských karet i z hlediska hodnoty transakcí druhým největším hráčem na trhu po firmě Visa.

Vzhledem k tomu, že firma MasterCard s vyšetřovateli spolupracovala, EK původně vyměřenou pokutu o deset procent snížila, uvádí se v oznámení komise.

Společnost MasterCard oznámila, že pokutu zaúčtuje do čtvrtého čtvrtletí 2018 a případ považuje za uzavřený. „Toto rozhodnutí se týká pouze minulých postupů, pokrývá omezené období necelých dvou let a nevyžaduje žádnou změnu současných obchodních praktik MasterCard," uvedla společnost v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám