Hlavní obsah

Brusel si chce posvítit na ČEZ kvůli omezování konkurence, ten o ničem neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise by si ráda prověřila, zda tuzemský energetický gigant ČEZ nezneužíval své dominantní postavení na trhu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na důvěryhodné zdroje.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Podle Reuters se má zjistit, zda ČEZ neoprávněně neblokoval konkurenci při vstupu na velkoobchodní trh s elektřinou. Nešlo by o první akci proti ČEZu, před více než rokem provedli inspektoři komise razii v sídle firmy.

„Komise zahájí řízení v létě,“ nechal se slyšet jeden ze zdrojů. Podle dalšího zdroje by mohla Evropská unie oznámit začátek vyšetřování již v příštím týdnu.

ČEZ o ničem neví

„Nemáme takové informace, nevíme o tom,“ uvedla pro Novinky mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. Podle Novákové komise dosud všechny kontroly v oblasti energetiky neukončila již v neformální části, ale nechala je nejprve přejít do formálního správního řízení.

„Pracovnímu týmu komise jsme za poslední měsíce v mnoha ohledech dokázali, že není důvod nás z čehokoliv podezírat,“ doplnila Nováková s tím, že případné zahájení formálního správního řízení neznamená automaticky obvinění z protisoutěžního jednání, ale prostor pro další podrobnější rozbor celé situace.

Zablokování nadměrné kapacity

ČEZ si údajně u správce českých přenosových sítí ČEPS rezervoval tak velkou kapacitu pro připojení vlastních elektráren, že jiné projekty neměly šanci získat povolení ČEPS na připojení. Tento postup vadil především těžební společnosti Pavla Tykače Czech Coal, která má projekt na výstavbu uhelné elektrárny v lokalitě severočeských Počerad.

Pokud by Brusel získal důkazy pro svá tvrzení, může společnosti udělit pokutu v řádu až desítek miliard korun nebo jí nařídit prodej části majetku, jak připomíná ČTK.

Komise v roce 2009 provedla razii i u společnosti Energetický a průmyslový holding, která patří finanční skupině J Podle zdrojů agentury Reuters ovšem tato firma nebude terčem nového vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám