Hlavní obsah

Brusel kvůli ruské invazi odložil znovuzavedení fiskálních pravidel

Brusel

Evropská komise (EK) odložila opětovné zavedení rozpočtových a dluhových pravidel Evropské unie na rok 2024. Unijní exekutiva dnes za důvod označila makroekonomický šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu, zejména pokračující růst cen energií.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve svých pravidelných doporučeních pro členské země komise konstatovala, že by měly využít investice z mimořádného fondu obnovy pro dosažení rychlé nezávislosti na ruských energiích.

Komise platnost pravidel známých jako Pakt stability a růstu pozastavila předloni v reakci na koronavirovou krizi a původně jej chtěla obnovit už letos, nové okolnosti ji však přiměly plán přehodnotit. Vládám proto nechá volné ruce v otázkách rozpočtových schodků a veřejných dluhů ještě celý příští rok.

„To poskytne vládním fiskálním politikám prostor, aby mohly v případě potřeby rychle zareagovat," prohlásil místopředseda komise Valdis Dombrovskis. Členské státy tak budou například moci omezovat dopady vysokých cen energií na obyvatele či investovat do přechodu k obnovitelným zdrojům energií. Komise v dnešních doporučeních zdůraznila, aby státy „rozšířily veřejné investice do zelené a digitální transformace a do energetické bezpečnosti."

Inflace v EU je rekordní, Česko třetí nejpostiženější

Ekonomika

Unijní fiskální pakt přijatý po předchozí krizi z roku 2008 vyžaduje, aby veřejný dluh nepřekročil 60 procent hrubého domácího produktu (HDP). Rozpočtové deficity zároveň nesmějí převýšit tři procenta HDP. Omezení spojená s pandemií však nedovolila velké části zemí tato pravidla dodržovat a komise jejich platnost pozastavila.

Státy v současnosti vedou debatu o tom, zda je navrátit v původní podobě či je s ohledem na požadavky zmíněných ekologických a digitálních investic nepozměnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám