Hlavní obsah

Brusel je připraven podpořit záchranu gdaňské loděnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loděnice v polském Gdaňsku, kde vzniklo protikomunistické hnutí Solidarita, zřejmě bude zachráněna. Evropská komise je spokojena s novým plánem restrukturalizace společnosti, která v minulosti dostala vysoké státní dotace. Firmu, k níž mají Poláci silné citové vazby, tak asi nepostihne osud loděnic v Gdyni a Štětíně, které se kvůli nutnosti vrátit státní dotace likvidují.

Foto: Reuters

Gdaňská loděnice

Článek

Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová oznámila, že je spokojena s novým plánem restrukturalizace, který představila polská vláda. Zaručuje podle ní, že firma bude rentabilní. Kroesová očekává, že Evropská komise bude souhlasit s pomocí loděnici ještě před prázdninami.

Polští politici i pracovníci loděnic jsou přesvědčeni, že není náhoda, že Kroesová ohlásila přijetí plánu v dnech, kdy Polsko slaví 20. výročí od konání prvních polosvobodných voleb, které skončily drtivým vítězstvím Solidarity. "To je politika, je hezké slyšet, že loděnice přežije, ale nikdo už nemluví o tom, že i tak se bude propouštět," řekl Krzysztof Dogielewicz, který pracuje v loděnici 27 let. "Už jsme to slyšeli mnohokrát, a přesto se v Gdyni a Štětíně ocitlo bez práce 10 000 lidí," dodal Dogielewicz před branou loděnice, kde ve čtvrtek vrcholily oslavy pádu komunismu.

Loděnice čelí tvrdé konkurenci z Asie 

Vlastníkem 82 procent akcií loděnice v Gdaňsku je firma ISD Polska, která patří do skupiny ukrajinské společnosti Donbas. Majitel a odborový svaz Solidarita odhadují výši dosavadní státní pomoci na 60 milionů zlotých (367 miliónů Kč). Evropští úředníci ale vypočítali, že společnost dostala od státu 760 milionů zlotých (4,6 miliardy Kč).

Polské loděnice se potýkaly s tíživou finanční situací a silnou konkurencí z Asie již řadu let. Odbory po pádu komunismu blokovaly snahy o privatizaci a vlády se radikálním změnám vyhýbaly a situaci řešily poskytováním státních dotací.

Evropská komise v listopadu rozhodla, že problémové loděnice v Gdyni a Štětíně musejí vrátit státu peníze, které jim poskytl. Státní pomoc podle EK odporovala unijním zákonům a narušila konkurenci na společném trhu evropské sedmadvacítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám