Hlavní obsah

Britská energetická síť je napjatá, provozovatel soustavy nabízí lidem peníze za omezení spotřeby

Státní provozovatel britské energetické sítě (National Grid) nabízí lidem peníze za to, že v pondělí vpodvečer omezí svou spotřebu elektřiny. Velkou Británii totiž v posledních dnech sužují tuhé mrazy a operátor elektrizační soustavy očekává vysokou poptávku po spotřebě. Přerušení dodávek prý nehrozí, přesto jsou raději do pohotovostního režimu uvedeny tři uhelné elektrárny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky
Článek

Provozovatel energetické sítě v neděli oznámil, že v pondělí mezi 17. a 18. hodinou aktivuje novou takzvanou službu „flexibilní dodávky“, jejímž prostřednictvím jsou domácnosti a podniky placeny za snížení spotřeby v době, kdy je elektrická síť napjatá.

Důvodem jsou prognózy, jež „ukazují, že marže dodávek elektřiny budou v pondělí večer těsnější než obvykle“.

Službu už letos v zimě National Grid ve spolupráci s některými dodavateli energií párkrát testoval, pouze ale ve zkušebním režimu. V pondělí se tak nejspíš stane poprvé, kdy bude služba v aktivním provozu, upozornil server The Financial Times.

Opravy jaderných reaktorů ve Francii nabírají zpoždění

Ekonomika

National Grid zároveň požádal dva uhelné bloky v yorkshirské elektrárně Drax a jeden blok v elektrárně West Burton v Nottinghamshire, aby se uvedly do pohotovostního režimu pro případ, že by bylo potřeba uspokojit poptávku.

Podle operátora se nicméně lidé přerušení dodávek bát nemusí.

„Neznamená to, že dodávky elektřiny jsou ohroženy, lidé by se neměli bát. Jsou to preventivní opatření k udržení rezervy volné kapacity, kterou potřebujeme,“ uvedla National Grid ESO, která je součástí energetické skupiny dohlížející na britskou elektrizační soustavu.

Britský meteorologický úřad Met Office vydal na pondělí varování pro oblasti jižní, východní a střední Anglie, které budou nadále čelit velmi nízkým teplotám.

Kromě toho varoval také před mrznoucí mlhou během dne, která by mohla způsobit problémy v cestování a potenciálně vést i ke zrušení letů.

Až 4,4 bilionu. Energetičtí giganti oznámí rekordní zisky za loňský rok

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám