Hlavní obsah

Británie vypadla z pětky největších ekonomik světa

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie už není pátou největší ekonomikou světa. Na šestou příčku ji odsunula Francie. Vyplývá to z údajů Mezinárodního měnového fondu a potvrdil to i britský ministr financí Philip Hammond, uvedl server CNN Money.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Odpůrce brexitu demonstruje v Londýně.

Článek

„Británie je šestou největší ekonomikou světa,“ řekl Hammond ve svém projevu o rozpočtu.

Existuje několik metod, jak měřit velikost ekonomiky. Britské ministerstvo financí se ztotožnilo s posledním zveřejněným odhadem Mezinárodního měnového fondu (MMF), který vychází z ročního hrubého domácího produktu dané ekonomiky. V případě Británie to má být letos 2,57 biliónu dolarů, u Francie 2,58 biliónu. V roce 2018 by se měl náskok Francie zvýšit ještě výrazněji. Francie naposledy předstihla Velku Británii ve velikosti HDP v roce 2013.

Britské ministerstvo financí snížilo odhad růstu pro letošní rok ze dvou procent na 1,5 procenta. V příštím roce čeká růst o 1,4 procenta a v letech 2019 a 2020 růst HDP o 1,3 procenta ročně.

Největší ekonomiky světa
USA -  19,4 biliónu USD
Čína - 11,9 biliónu USD
Japonsko - 4,9 biliónu USD
Německo - 3,7 biliónu USD
Francie - 2,575 biliónu USD
Velká Británie - 2, 565 biliónu USD
Indie - 2,4 biliónu USD
roční HDP, odhad MMF pro rok 2017

Ztráta páté pozice v žebříčku největších ekonomik je špatnou zprávou pro politiky, kteří tvrdí, že Británie bude silnější mimo EU, píše CNN.

Británii navíc čeká ještě další propad, protože podle odhadů MMF v roce 2019 ji i Francii předstihne Indie.

Jednání o brexitu mezi královstvím a EU postupují velmi pomalu. Na ekonomiku má vliv nejistota ohledně budoucího uspořádání, hlavně podmínek zahraničního obchodu a pravidel poskytování finančních služeb v EU.

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce jako po poslední finanční krizi. Vyplývá to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation, o níž informuje list The Independent. [celá zpráva]

Největší ekonomikou světa zůstává USA před Čínou a Japonskem. Roční HDP Spojených států má podle odhadu fondu letos dosáhnout 19,4 biliónu dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám