Hlavní obsah

Britové přicházejí o životní úroveň, chudnou nejvíce od 50. let minulého století

Londýn
Aktualizováno

Británie směřuje k nejdelšímu propadu životní úrovně od začátku měření v 50. letech minulého století. Příjmy britských domácností mají dokonce postupně klesat ještě déle, i když ne tak prudce jako po poslední finanční krizi. Vyplývá to z analýzy britského výzkumného střediska Resolution Foundation, o níž ve čtvrtek informoval deník The Independent.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Tower Bridge v Londýně

Článek

Propad příjmů britských rodin má nepřetržitě trvat bez jednoho čtvrtletí celých pět let, od roku 2015 až do roku 2020. Nejslabší třetina domácností přijde do konce funkčního období parlamentu (v roce 2022) o zhruba 715 liber (20 400 korun) ročně, zatímco nejbohatší třetina vydělá navíc v průměru o 185 liber (5300 korun). Zvýší se tak i nerovnost mezi občany.

Podle šéfa výzkumného střediska Torstena Bella se odhaduje, že britské domácnosti jsou teprve „v rané fázi nejdelšího období nepřetržitého poklesu disponibilních příjmů za více než 60 let - delšího než po finanční krizi”. Bell v této souvislosti hovoří o „matce všech ekonomických poklesů”.

O 40 tisíc ročně méně

Pesimistickou vizi pro příští roky sdílí i britský Institut pro fiskální studie. Podle něj bude průměrný roční příjem v roce 2021 o 1400 liber, tedy o skoro 40 tisíc korun ročně nižší než nyní.

V roce 2022 bude britské hospodářství o 42 miliard liber (1,2 biliónu korun) menší, než se původně očekávalo. Může za to slabý ekonomický růst v nadcházejících letech.

Ministr financí Philip Hammond ve středu při představování nových rozpočtových opatření při této příležitosti také oznámil, že vláda vynaloží na podporu ekonomiky 25 miliard liber (714 miliard korun).

Je ale otázka, zda to bude Spojenému království stačit, poznamenal The Independent. Britská ekonomika se stále plně nezotavila ze světové finanční krize a strádá vládou nařízenými úspornými opatřeními. Hospodářství navíc podle britského sráží nízká produktivita práce a nejistota stran podmínek odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám