Hlavní obsah

Bosch zvažuje přesunout výrobu z Mnichova do ČR

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT NAD MOHANEM/PRAHA

Německá firma Robert Bosch GmbH (RB) vyloučila možnost, že byv letošním roce měnila počet zaměstnanců ve svých závodech v Německu.Generální ředitel RB Franz Fehrenbach v rozhovoru pro Spigel Online nicméně připustil, že vedou rozhovory s odboráři o přesunutí výroby vstřikovacích čerpadel z Mnichova do České republiky. Podle aktuálních informací by se vedle závodu v Jihlavě mohlo jednat i o závod v Českých Budějovicích.

Článek

Zrušením mnichovského závodu na výrobu vstřikovacích čerpadel by podle dotazu Spiegel Online přišlo o práci dvě stě zaměstnanců. "Aktuálně vedeme intenzivní rozhovory se zástupci zaměstnanců," řekl Fehrenbach. Nicméně uvedl, že o přesunutí výroby do České republiky se uvažuje. RB je lídrem na trhu čerpadel, avšak konkurence nespí a otázka snižování nákladů je vždy aktuální, dodal.

RB má v České republice tři závody v Českých Budějovicích, Brně a v Jihlavě, kde se právě vstřikovací čerpadla vyrábí. V roce 1992 zahájila firma Robert Bosch GmbH spolupráci s jihlavskou společností Motorpal a.s. O čtyři roky později již RB pokračovala samostatně a nyní v jihlavském závodě zaměstnává 6000 lidí, což z RB činí největším zaměstnavatelem v Kraji Vysočina.

Výrobu z mnichovského závodu by však mohl převzít i závod v Českých Budějovicích. Dosud však není známo, že by se Rober Bosch GmbH pro některý z provozů rozhodl.

K otázce míst v Německu Fehrenbach pro Spiegel Online uvedl, že by jejich počet rádi udrželi nad 100 tisíci, nicméně bude to těžké, dodal. RB je globálním hráčem na trhu automobilových součástí. Více než 70 procent ze 40,0 miliard eur z prodejů v loňském roce získal mimo Německo.

Bosch v Německu loni zaměstnával 109 454 lidí. V ostatních závodech ve světě měla v roce 2004 společnost 129 393 zaměstnanců. Z toho zhruba 8500 lidí v České republice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám