Hlavní obsah

Bohemia Energy uhradí do konce roku většinu přeplatků

Skupina Bohemia Energy, která v půlce října ukončila dodávky elektřiny a plynu, a 900 tisíc odběrných míst tak dostala do režimu dodavatele poslední instance (DPI), chce většinu přeplatků z konečného vyúčtování poslat bývalým zákazníkům do konce roku.

Foto: Novinky

Bohemia Energy

Článek

„Z celkového počtu 1,2 milionu klientů skupiny Bohemia Energy jsme již 70 procentům z nich zaslali jejich vyúčtování, tedy klienti obdrželi fakturu na přeplatek nebo nedoplatek. Do konce letošního roku pak 70 procent i obdrží své přeplatky,“ řekla Právu mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Právo však zná i čtenáře, k němuž sice vyúčtování s přeplatkem už dorazilo, avšak firma mu řekla, že peníze obdrží nazpět do 5. ledna.

Soud zamítá jeden pokus o zablokování peněz na účtech Bohemia Energy za druhým

Ekonomika

Bohemia Energy se podle Novotné teď potýká s obrovským množstvím reklamací. „Ty jsou způsobeny tím, že provozovatelé distribučních soustav prováděli odečty odhadem. Reklamace usilovně řešíme a postupně opravujeme. Přeplatky zasíláme zákazníkům v termínech splatnosti na fakturách,“ dodala mluvčí.

Faktury začal i rozesílat i DPI

Také velcí dodavatelé, kteří v režimu DPI převzali bývalé zákazníky Bohemia Energy, začali posílat faktury za DPI těm, kteří režim mezitím opustili a podepsali novou standardní smlouvu.

„Zákazníky, kteří už opustili režim DPI a našli si nového dodavatele elektrické energie, postupně vyřizujeme a části z nich už vyúčtování za spotřebu v tomto záchranném režimu odešlo. Jedná se o ty zákazníky, kteří režim DPI opustili mezi prvními. V nejbližších dnech a týdnech budou následovat další,“ sdělil Právu tiskový mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Nesrovnalosti ve vyúčtování mohly způsobit odečty odhadem

Domácí

Společnost innogy podle mluvčího Pavla Grochála rozesílá vyúčtování průběžně a finálních faktur z DPI jsou už desítky tisíc. „Řešíme ale mnoho opravných faktur, které souvisí ještě s fakturací u Bohemia Energy,“ řekl Právu. Lidé podle něj reklamují stav měřidel u Bohemia Energy a v okamžiku, kdy jim distributor reklamaci uzná, ovlivní to pak i fakturu od innogy, protože počáteční údaje o spotřebě jsou jiné. „Faktury potom opravujeme,“ dodal.

Podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka činila průměrná záloha v režimu DPI v nejběžnější sazbě D02d měsíčně 1700 Kč. Po dohodě ministerstva průmyslu a obchodu s Energetickým regulačním úřadem se ale zálohy od poloviny listopadu snížily, a to o polovinu v listopadu a o 40 procent v prosinci. Průměrná snížená záloha tak u ČEZ byla 850 Kč.

Ceny v DPI se liší. Klient si ale dodavatele vybrat nemůže

Ekonomika

„A tomu zatím odpovídá i fakturace. Průměrná faktura v DPI teď jen mírně přesahuje tisíc korun. Postupně fakturujeme zákazníky dle toho, jak odcházeli z DPI. Doba, která je nutná ke změně dodavatele, je zhruba tři týdny a tomu odpovídají i faktury,“ sdělil Právu.

Doplnil, že do faktur je zahrnuto prominutí 21procentní DPH na energie, o němž pro listopad a prosinec rozhodla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám