Hlavní obsah

Boeing představil plán na společný podnik s brazilským Embraerem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký výrobce letadel Boeing představil brazilské vládě plán, podle nějž by měl ve společném podniku s firmou Embraer podíl 80 až 90 procent. V úterý o tom informovaly brazilské noviny Valor Economico.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Letadlo Embraer Phenom na aerosalónu v brazilském Sao Paulu

Článek

Podle aktuálního plánu, který Boeing brazilské vládě představil, by americký výrobce tímto způsobem od Embraeru převzal jeho komerční aktivity. Vojenská výroba by i nadále zůstala pod kontrolou Embraeru, což byl od začátku jednání požadavek brazilské vlády.

Boeing zájem o brazilskou společnosti projevil již v prosinci. Ačkoliv je Embraer od roku 2006 plně soukromou společností, vláda v něm drží takzvanou zlatou akcii. Ta jí dává právo vetovat změny ve vlastnické struktuře a v programu vojenské výroby. Tento stav by podle nového návrhu Boeingu zůstal zachován.

Pokud vláda plán schválí, mohl by být akcionářům představen již na začátku druhého čtvrtletí, uvedl brazilský list. Díky společnému podniku by se Boeing stal největším světovým výrobcem letadel pro 70 až 130 pasažérů, připomněla agentura Reuters.

Boeing a Embraer už delší dobu spolupracují na některých projektech, jako je bezpečnost na ranvejích nebo alternativní paliva pro trysková letadla a nejnověji na společném prodeji vojenských letounů Embraer KC-390.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám