Hlavní obsah

Boeing dodal rekordní počet letadel

Seattle

Americký výrobce letadel Boeing loni dodal odběratelům rekordních 648 letadel. Celkem firma získala 1531 objednávek na letadla a po odečtení zrušených kontraktů počet potvrzených objednávek činil 1355. To byl druhý nejvyšší počet v historii firmy.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Boeing 787 Dreamliner Air India

Článek

Dodávky letadel Boeingu meziročně vzrostly o 7,8 procenta. Čisté objednávky, tedy počet původně zadaných zakázek minus počet později zrušených, se zvýšily o 1,2 procenta. Firma rovněž oznámila, že na konci roku měla nevyřízených 5080 objednávek na letadla, což je nejvíce za dobu její existence.

Boeing tak zřejmě již druhým rokem za sebou překonal konkurenční evropskou společnost Airbus a stal se největším výrobcem letadel na světě. Boeing přitom loni čelil tlaku, když jeho typ 787 Dreamliner postihla šňůra závad a musely být na několik měsíců uzemněny kvůli požárům v prostoru akumulátorů. [celá zpráva]

Airbus údaje o dodávkách zveřejní 13. ledna. Již dříve však uvedl, že plánoval dodat odběratelům 620 letadel. Počet objednávek Airbusu loni klesl o 43 procent na 914 letadel, letos měla firma v plánu prodat více než 1000 letadel. Tuto hranici však podle agentury Reuters překročila už v září, kdy po odečtení zrušených objednávek dosáhl počet potvrzených zakázek 1062.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám