Hlavní obsah

MMF zchladil česká očekávání. Prognóza je výrazně pesimističtější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. V úterý to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Prognóza pro Českou republiku je výrazně pesimističtější než dřívější odhady MMF i než výhled českého ministerstva financí.

Foto: Johannes Christo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle listopadového výhledu mise MMF v Česku měl letošní růst české ekonomiky činit 1,2 procenta. V říjnovém globálním výhledu MMF letošní růst české ekonomiky odhadoval dokonce na 2,3 procenta.

Fond v úterý předpověděl, že v příštím roce růst české ekonomiky zrychlí na dvě procenta. České ministerstvo financí minulý týden představilo makroekonomickou prognózu, podle které by se měl HDP v letošním roce zvýšit o 1,4 procenta a napřesrok o 2,6 procenta.

Ministerstvo financí je ve svém očekávání letošního hospodářského vývoje optimističtější než jiné domácí instituce. Česká národní banka (ČNB) například ve své únorové predikci letošní růst odhadovala na 0,6 procenta, zatímco únorová prognóza České bankovní asociace počítá se zvýšením HDP o 1,2 procenta.

Čínská ekonomika ve čtvrtletí stoupla více, než se čekalo

Ekonomika

Česká republika by podle nejnovějších prognóz MMF měla v letošním roce vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky. Fond předpokládá, že HDP Slovenska se letos zvýší o 2,1 procenta. V Maďarsku by měl růst činit 2,2 procenta, a v Polsku dokonce 3,1 procenta.

MMF rovněž předpověděl, že inflace v České republice v letošním roce klesne na 2,1 procenta z loňských 10,7 procenta. V příštím roce by pak inflace měla sestoupit na rovná dvě procenta. Míra nezaměstnanosti by letos podle MMF měla zůstat na 2,6 procenta, napřesrok by se měla snížit na 2,5 procenta.

Světová ekonomika poroste více

V případě světové ekonomiky MMF naopak svůj odhad zlepšil. Nově očekává, že světová ekonomika letos poroste o 3,2 procenta, zatímco v lednu odhadoval růst o 3,1 procenta.

Světová ekonomika by podle nové prognózy MMF měla v letošním roce růst stejným tempem jako vloni. Fond předpokládá, že v příštím roce bude globální růst činit rovněž 3,2 procenta.

„Ekonomická aktivita byla během celosvětového poklesu inflace v letech 2022 a 2023 překvapivě odolná. S poklesem inflace z jejího vrcholu z poloviny roku 2022 se stabilně zvyšovala ekonomická aktivita, a to navzdory varováním před stagflací a globální recesí,“ uvedl MMF. Stagflace je označení pro období s malým či žádným hospodářským růstem provázeným vysokou inflací.

MMF nicméně upozornil, že z historického hlediska je současné tempo růstu světové ekonomiky pomalé. V letech 2000 až 2019 činilo průměrně 3,8 procenta. Za současným relativně slabým růstem podle fondu stojí krátkodobé faktory, jako například nadále vysoké úrokové sazby, i dlouhodobější faktory, včetně důsledků ruské invaze na Ukrajinu a koronavirové krize.

Ekonomika loni klesla nakonec méně, ve 4. čtvrtletí dokonce stoupla, zpřesnil ČSÚ

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám