Hlavní obsah

Billa a Meinl vyváznou s menší pokutou, zaplatí 43 miliónů

Novinky, tyš, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Trest vyměřený obchodním řetězcům Billa a Julius Meinl bude mírnější o osm miliónů. Za kartelovou dohodu z let 2001 až 2003 místo původních 51 miliónů zaplatí pokutu 43,35 miliónů Kč. Oznámil to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Antimonopolní úřad firmy potrestal za cenový kartel, kterého se dopustily v letech 2001 a 2002. "Společně koordinovaly a slaďovaly nákupní ceny zboží a obchodní podmínky vůči svým dodavatelům," uvedl Filip Vrána z ÚOHS. Billa tak po snížení pokuty musí uhradit 23,80 miliónů a Julius Meinl 19,55 miliónů korun.

Antimonopolní úřad musel výši sankce přehodnotit kvůli Krajskému soudu v Brně. Ten existenci kartelu potvrdil, poukázal ale na to, že i když byla ve druhostupňovém rozhodnutí doba, kdy kartel trval, významně zkrácena, nijak se to nepromítlo do výše pokuty. "V novém projednání bylo tedy nutné sankce přiměřeně snížit," podotkl Vrána. Pokuty nejsou podle něj likvidační, ale i tak dostatečně citelné na to, aby firmy od dalšího porušování soutěže odradily.

Dodavatel musel poslouchat

Podle ÚOHS si společnosti vyměňovaly informace o svých nákupních cenách a systému bonusů a slev. Ty si porovnávaly a po dodavatelích žádaly totéž. Pokud dodavatelé nesouhlasili, hrozilo dle úřadu, že jim Billa a Meinl vypoví smlouvy.

Prodejny Julius Meinl už v Česku nefungují, firma si ale v zemi ponechala kancelář.

Reklama

Související články

Soud: Billa a Julius Meinl vytvořily kartel

Krajský soud v Brně potvrdil ve středu rozhodnutí antimonopolního úřadu z roku 2003, že společnosti Billa a Julius Meinl mezi sebou v letech 2001 a 2002...

Výběr článků

Načítám