Hlavní obsah

Bill Gates investuje miliardy do vývoje revolučního jaderného reaktoru

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší muž světa, zakladatel Microsoftu Bill Gates, plánuje zdvojnásobit své investice do „zelených technologií“ na dvě miliardy dolarů (48,6 miliardy korun). Podporou výzkumu nových obnovitelných zdrojů chce bojovat proti změnám klimatu, píše Financial Times.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Bill Gates, jehož majetek odhadl časopis Forbes na 80 miliard dolarů, v posledních letech investoval miliardu dolarů do několika desítek firem, které se zabývají výzkumem a vývojem nových obnovitelných zdrojů.

“Během příštích pěti let je slušná šance, že to bude dvojnásobek,“ řekl v rozhovoru s Financial Times. Gates je známý i tím, že dal velkou část majetku na charitu přes nadaci, kterou vede s manželkou.

Zakladatel Microsoftu považuje za „úžasné“, že OSN a vlády některých zemí podnikají kroky proti klimatickým změnám, současné technologie ale podle něj dokáží snížit emise jen s astronomickými“ náklady. „Jediná cesta kupředu jsou inovace,“ tvrdí.

Dotace jdou špatně

Zároveň vyzval vlády, aby nedotovaly tolik samotné obnovitelné energie, ale jejich výzkum. „V současné době dávají vlády na dotace obnovitelné energie ročně víc než 100 miliard dolarů, ale do výzkumu a vývoje jen šest miliard,“ řekl. Dotace například výkupních cen sluneční či větrné energie přitom dostatečně nemotivuje firmy, aby se snažily přijít s něčím novým.

Gates investoval do firem, které se věnují například vývoji baterií s velkou kapacitou, jež by uchovávaly energii ze slunce nebo větru alespoň 24 hodin. Baterie by dodávaly elektřinu do sítě když je noc, zataženo či nefouká.

Za nejslibnější technologii považuje tzv. „jadernou recyklaci“. Jedná se o reaktor, který funguje na vyhořelé jaderné palivo. Potřebuje jen malé množství obohaceného uranu k nastartování reakce a poté funguje na odpad z klasických jaderných elektráren. Do této technologie investoval stovky miliónů dolarů (miliardy korun) ve firmě TerraPower. Dál to jsou například balóny nebo létající draci s turbínami na výrobu větrné elektřiny, nebo technologie přímo na čistění vzduchu od emisí CO2.

Gates se snaží motivovat i další firmy. Tvrdí, že v oblasti obnovitelných technologií mají šanci založit budoucí úspěch ti, kdo budou první - podobně jako se to v oblasti softwaru nebo mobilních technologií povedlo Microsoftu nebo Applu.

Reklama

Výběr článků

Načítám