Hlavní obsah

Bezos prodal akcie Amazonu za 95 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel největšího světového internetového tržiště Amazon Jeff Bezos minulý týden prodal akcie firmy za čtyři miliardy dolarů (téměř 95 miliard korun). Jeden z nejbohatších lidí světa s majetkem odhadnutým magazínem Forbes na 190 miliard dolarů se tak zbavil celkem asi 24 milionů akcií firmy.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Jeff Bezos

Článek

Již dříve Bezos úřadům oznámil, že do konce ledna příštího roku hodlá prodat celkem 50 milionů akcií Amazonu. I nadále však zůstává největším akcionářem firmy, když v ní podle listu The Financial Times drží podíl kolem devíti procent.

Jak upozornila britská BBC, Bezos ušetří na daních díky tomu, že se přestěhoval ze Seattlu ve státě Washington do Miami na Floridě. Zatímco ve Washingtonu se ze zisku z prodeje aktiv nad 250 tisíc dolarů platí sedmiprocentní daň, na Floridě se nic takového hradit nemusí. Bezos se tak vyhne dani ve výši 280 milionů dolarů (6,6 miliardy korun).

Akcie Amazonu loni posílily o více než padesát procent a přiblížily se historickým maximům. Amazon má nyní tržní hodnotu kolem 1,75 bilionu dolarů (41 bil. Kč).

Bezos, který Amazon založil před třiceti lety, odstoupil v roce 2021 z funkce ředitele společnosti a věnuje se jiným oblastem, například vesmírné firmě Blue Origin. Ta podle jeho slov musí přidat, protože zaostává za SpaceX druhého nejbohatšího muže světa Elona Muska.

Amazon stahuje knihy o rakovině krále Karla III. Obává se, že je napsala umělá inteligence

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám