Hlavní obsah

Berlínské letiště Tegel se zavřelo, poslední spoj mířil do Paříže

Z berlínského Tegelu v neděli odpoledne po 60 letech komerčního provozu odletělo poslední letadlo s cestujícími, letiště na severozápadě německé metropole tak končí svůj provoz. Leteckou obsluhu Berlína plně přebírá nové letiště Willyho Brandta, které je v provozu od soboty minulého týdne. Berlínský starosta Michael Müller dnešek označil za historický okamžik plný emocí.

Foto: Stache Soeren, ČTK

Poslední spoj na letišti Tegel

Článek

Poslední letadlo z Tegelu, které vypravila francouzská společnost Air France do Paříže, odstartovalo asi v 15:40, což bylo se 40minutovým zpožděním oproti plánovanému odletu. Výběr francouzských aerolinek byl symbolický, protože první linkový let na Tegel v tehdejší západní části rozděleného velkoměsta uskutečnila rovněž Air France, a to v lednu 1960.

Poslední letadlo vyprovodila k místu startu kolona servisních vozidel, jejichž řidiči měli puštěné sirény. Letadlu se dostalo i slavnostní fontány v podobě postřiku od hasičských vozů.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Uzavírání berlínského letiště Tegel

Rozloučit se dnes přišli mimo jiné berlínský starosta Müller, francouzská velvyslankyně v Německu Anne-Marie Descôtesová či šéf německé pobočky Air France Stefan Gumuseli. Descôtesová řekla, že Tegel je součástí společné historie, která spojuje Berlín a Francii.

„Letiště bylo pro nás Berlíňany bránou do světa,” prohlásil Müller, který neděli označil za historický den. „Je to den plný emocí a vzpomínek a nám všem je z toho úzko u srdce,” uvedl. Müller dodal, že z brány do světa se Tegel změní v bránu pro vědce z celého světa. Areál by se totiž v budoucnu měl stát vědeckotechnickým a průmyslovým parkem.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Uzavírání berlínského letiště Tegel

Tegel má pro obyvatele metropole nostalgický význam, protože po poválečném rozdělení města sloužil jako hlavní letecký uzel západního Berlína. Vznik Tegelu je navíc spjat s blokádou města a význam tohoto letiště ještě vzrostl po uzavření Tempelhofu, což bylo další letiště v někdejším západním sektoru metropole.

Šéf berlínských letišť Engelbert Lütke Daldrup dnes prohlásil, že Tegel vždy ustál leteckou obsluhu metropole. „Za normálních okolností má kapacitu deseti milionů pasažérů ročně. V roce 2019 zde ale bylo odbaveno 24,2 milionu cestujících,” řekl. „Tegel to vydržel a Tegel nám vždy prokázal dobrou službu,” poznamenal Daldrup.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Uzavírání berlínského letiště Tegel

I přes význam Tegelu se ale město kvůli pandemii nemoci covid-19 nemohlo rozloučit s letištěm tak, jak by si představovalo. Akce pro veřejnost nebyly naplánovány a veřejnost se dnes nedostala ani na vyhlídkovou terasu, která byla vyhrazena pro novináře a pozvané hosty. Z hygienických důvodů byl navíc vstup na terasu omezen, aby bylo možné udržet vzájemný odstup. Lidé ale odlet sledovali z různých míst metropole, například u příjezdu k letišti nebo z pláží jezera, které leží u ranveje.

V Berlíně jsou rovněž všudypřítomné plakáty s nápisem Danke TXL. Zkratka TXL je kódem Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) pro označení Tegelu.

Ačkoli je nyní Tegel považován za uzavřený, zůstane ještě půl roku v letové záloze. Povolení k provozu zde totiž formálně vyprší ke 4. květnu 2021. Dnes se ale na Tegelu symbolicky zhasínají světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám