Hlavní obsah

Benzín zlevní pod 38 korun za litr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokles cen u čerpacích stanic z posledních týdnů bude pokračovat a benzín i nafta zlevní ještě o několik desítek haléřů. Důvodem je levnější ropa a silnější koruna vůči americkému dolaru. Za poslední týden klesla podle společnosti CCS cena Naturalu 95 o 34 haléřů a prodává se v průměru za 38,14 Kč, nafta zlevnila o 50 haléřů na 38,46 Kč.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Následující týdny vypadají pro české řidiče příznivě a zlevňování by mohlo pokračovat, a to asi o padesát haléřů u benzínu i nafty,“ řekl Novinkám a Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Pokles cen o několik desítek haléřů očekává i analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny ropy už podle Křečka spadly pod úroveň na začátku konfliktu na Blízkém východě na počátku října. „Severomořská ropa Brent se v té době prodávala za asi 85 dolarů za barel a v reakci na útok se cena vyšplhala až k 93 dolarům,“ uvedl. Trhy jsou teď ale podle něj přesvědčeny o tom, že konflikt zůstane regionálním a nevypadá to, že by se do něj otevřeně zapojily další mocnosti.

„Riziková přirážka tak vyprchala a již na začátku listopadu jsme se vrátili na 85 dolarů za barel. Od té doby cena dále klesla na úroveň kolem 81 dolarů za barel,“ dodal Křeček.

Benzin je nejlevnější od začátku srpna

Ekonomika

Zlevnění teď nahrává i kurz koruny vůči dolaru. „Od začátku listopadu, kdy dolar stál asi 23,50 Kč, jsme se dostali na úroveň o korunu níž, když dolar stojí méně než 22,50 Kč. Jelikož klesla dolarová cena ropy, o to více klesla i korunová cena,“ prohlásil analytik.

Tomčiak upozornil, že mírně stoupají velkoobchodní marže na evropském trhu, a to jak u benzínu, tak u nafty.

„Potom, co se snižování cen zastaví, neočekáváme žádné prudké zdražování, počátkem prosince by měly stagnovat na současné úrovni,“ sdělil Právu.

Na přelomu roku lze podle něj očekávat mírné zdražení kvůli tomu, že ceny ropy opět zamíří nahoru. A to proto, že ropný kartel OPEC bude chtít pokračovat v omezování těžby a exportu. „Zatím je omezení těžby platné do konce roku, ale čeká se, že tomu tak bude i prvních měsících příštího roku. S tím, jak spotřeba ropy globálně poroste, měla by stoupat i cena ropy,“ dodal.

Vývoj cen benzínu a nafty
DatumNatural 95nafta
19.5.36,5131,09
19.7.37,3932,58
19.9.40,4340,06
19.10.39,5239,85
19.1138,1438,46
zdroj: CCS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám