Hlavní obsah

Benzin zlevní až ke 38 korunám. Nahrává tomu i stabilní kurz české měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v následujících dvou týdnech klesnou, jejich zlevňování navíc zrychlí. Zatímco ve středu stál litr benzinu Natural 95 v průměru 38,85 koruny a nafty 39,41 koruny, brzy se ceny benzinu přiblíží 38 korunám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Benzin. Čerpací stanice

Článek

„V polovině listopadu lze očekávat cenu Naturalu kolem 38,25 koruny, u nafty bude pokles pozvolnější, a to ke 39 korunám,“ řekl Právu hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Paliva zlevňují od začátku října, předtím zhruba čtyři měsíce zdražovaly. Během následujících dnů by měl benzin klesnout asi o 60 haléřů a nafta o 40 haléřů za litr.

Do pohybu cen se promítá také nynější konflikt v Izraeli. „Situace na Blízkém východě vedla k výraznému růstu cen severomořské ropy Brent z 85 až na 93 dolarů za barel, teď se ale cena vrátila na úroveň před vypuknutím konfliktu,“ prohlásil Křeček s tím, že dalšímu zlevnění nahrává i stabilní kurz koruny vůči dolaru.

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají, tempo ale zpomalilo

Ekonomika

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak naopak upozornil, že rostoucí velkoobchodní ceny benzinu a nafty by mohly nynější zlevňování pro koncové zákazníky spíše zastavit.

Včera odpoledne se barel ropy Brent, která je určující pro světové ceny suroviny, podle serveru Investing.com prodával za necelých 86 dolarů.

Celosvětová spotřeba ropy roste podle Tomčiaka na nová maxima, což v kombinaci s omezováním produkce znamená další pokles zásob. Ty jsou aktuálně pět procent pod dlouhodobým průměrem.

„Zajímavé údaje přišly z USA. Tamní produkce se vyšplhala na rekordních 13,2 milionu barelů ropy denně. Meziročně nastal nárůst o 1,3 milionu barelů, což téměř pokrývá saúdskoarabské snížení produkce za poslední rok,“ dodal Tomčiak.

Vývoj cen benzinu a nafty
BenzinNafta
1. května37,3532,74
1. července37,3732,37
1. srpna38,0733,95
1. října40,5640,41
1. listopadu38,8539,41
Zdroj: CCS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám