Hlavní obsah

Benzín ještě zdraží, pak půjdou ceny dolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní raketový a dronový útok Íránu na Izrael vyvolal obavy z růstu cen ropy a následného dopadu do plateb za benzín a naftu u čerpacích stanic. Vzhledem k rychlému uklidnění konfliktu však ropa na světových trzích reagovala opačným směrem a v dlouhodobějším měřítku tak pohonné hmoty i v Česku spíše zlevní. V následujícím týdnu ale jejich cena ještě půjde nahoru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ceny u čerpacích stanic stále rostou a benzín by ještě tento týden měl podražit o dvacet haléřů za litr,“ řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nejprodávanější Natural 95 se podle společnosti CCS v neděli prodával v průměru za 39,94 korun za litr. Nafta stála v průměru 39,12 Kč. Po zdražení z nadcházejících dnů se tak cena benzínu poprvé od loňska dostane nad úroveň čtyřiceti korun za litr.

Benzín by tento týden měl podražit o dvacet haléřů za litr
Boris Tomčiak, Finlord

Ropa nejlevnější od počátku dubna

Ropa na napětí mezi Íránem a Izraelem reagovala poklesem ceny. „Severomořská ropa Brent zlevnila o půldruhého procenta a je nejlevnější od počátku dubna,“ uvedl Tomčiak. Podle serveru Investing.com se barel prodává těsně pod hranicí 90 dolarů.

Ropa zlevnila proto, že zatím nic nenaznačuje, že by Spojené státy a další západní země chtěly zpřísnit sankce vůči Íránu, a tím pádem omezit jeho produkci a vývoz ropy.

Na konci dubna se tak podle Tomčiaka zdražování pohonných hmot zastaví a u nafty lze očekávat zlevnění díky poklesu velkoobchodních cen od rafinérií.

„Z dlouhodobého hlediska je stále nejdůležitější rozhodnutí ropného kartelu OPEC omezovat těžbu nejméně do konce června,“ dodal.

Benzin zdraží nad 40 korun

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám