Hlavní obsah

Benzin je v Česku nejdražší za devět let

Pohonné hmoty v Česku opět zdražily a cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 je nejvýše za více než devět let, naftu motoristé naposledy tankovali dráž v létě 2014. Benzin se u čerpacích stanic nyní prodává v průměru za 37,43 Kč za litr, před týdnem byl o 30 haléřů levnější. Nafta od té doby zdražila o 33 haléřů na průměrných 36,39 Kč za litr. Vyplynulo to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je možné, že se cena benzinu možná brzy dostane až k 40 korunám za litr. Nafta by mohla atakovat 39 kč za litr. Příčinou je ruská invaze na Ukrajině.

„Už v příštích sedmi dnech je třeba počítat v Česku s růstem ceny benzínu nad úroveň 38 korun za litr, nafta pak podraží nad 37 korun za litr,” uvedl Kovanda.

Další vývoj cen pohonných hmot se ale podle něj těžko odhaduje. „Ve válečných podmínkách může nastat prakticky cokoli, včetně přerušení dodávek ropovodem Družba, který do Česka vede z Ruska a prochází Ukrajinou,” dodal Kovanda.

V meziročním srovnání je natural o 8,51 koruny za litr dražší. Za naftu motoristé před rokem platili o 8,61 Kč za litr méně.

Většinu loňského roku paliva zdražovala. Na dlouholetá maxima se ceny dostaly loni přibližně v polovině listopadu, kdy litr Naturalu 95 stál průměrných 37,20 koruny a litr nafty přes 36 Kč.

Cena benzinu u českých pump má nakročeno k historickému rekordu

Ekonomika

Od té doby ceny pohonných hmot několik týdnů klesaly, v půlce ledna se trend obrátil a paliva začala opět zdražovat. Nyní byla maxima z loňského listopadu překonána.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,07 Kč. Nafta je nejlevnější v Moravskoslezském kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,99 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu v hlavním městě stojí průměrně 38,26 Kč a nafta 37,47 Kč za litr.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 23. únoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám